Mama Cash biedt subsidie voor feministisch activisme in Nederland

Mama Cash Nederland

Van 3 tot 28 september 2018 kunnen beginnende feministische initiatieven geld aanvragen bij Mama Cash. Met deze nieuwe subsidieregeling steunt Mama Cash vrouwen, meiden, trans en intersekse personen die zich inzetten voor vrijheid en gelijkheid in Nederland.

Feminisme in Nederland

Wereldwijd verzetten vrouwen zich tegen uitsluiting en discriminatie en verdedigen zij hard bevochten rechten. Ook in Nederland blijkt dit nog altijd nodig te zijn: ‘Sommigen zeggen dat de emancipatie in Nederland voltooid is, maar niets is minder waar. Iedereen die zich als vrouw identificeert weet dat gelijke vertegenwoordiging, vrij zijn van geweld en de vrijheid om met je lichaam te doen en laten wat je wil niet vanzelfsprekend is. Zeker voor mensen die te maken hebben met verschillende vormen van discriminatie, zoals bijvoorbeeld lesbische vluchtelingen’, zegt Zohra Moosa, directeur van Mama Cash.

Ontluikende initiatieven

Mama Cash heeft een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen om ontluikende initiatieven op het gebied van vrouwenrechten in Nederland te steunen: de Spark portfolio. Deze wordt aangestuurd door activisten die in Nederland gevestigd zijn, waaronder Jessica de Abreu (The Black Archives) en Aynouk Tan (modefilosoof). Tan: ‘We hebben een brede kijk op hoe feministisch activisme er uit kan zien: je kunt bijvoorbeeld demonstreren voor het recht op abortus, maar voor queer vrouwen van kleur kan een feest organiseren ook een daad van verzet zijn. We juichen activisme in al haar verschijningsvormen toe.’

Geen bureaucratische rompslomp

Nu is Mama Cash op zoek naar nieuwe initiatieven om te steunen met subsidies van 500 tot 2000 euro. Bescheiden bedragen kunnen in de beginfase een groot verschil maken. ‘We vinden het heel belangrijk dat deze subsidie voor iedereen toegankelijk is. Je hebt bijvoorbeeld geen stichting, bankrekening of verblijfsdocumenten nodig om een aanvraag in te dienen’, aldus Happy Mwende Kinyili, hoofd van het programmateam bij Mama Cash. Daarnaast kunnen mensen hun aanvraag indienen in de vorm van een video of audiobericht.

Subsidie aanvragen? Surf dan naar www.mamacash.org.

Afbeelding: Mama Cash Womens March Amsterdam 2017, fotograaf Claire Bontje.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.