Machtige Maya-route: in het spoor van 2000 jaar geschiedenis

Belice El grande Caracol

De mooiste en meest geavanceerde Maya-sites liggen in het hart van de jungles van Centraal-Amerika. Reis naar ’s werelds meest ontwikkelde volk met de machtige Maya-route langs vier magische Maya-steden, vaak off the beaten track.

De Maya-ruïnes van El Caracol, Belize

Caracol in Nationaal Park Chiquibi is de grootste Maya-stad in Belize. Met de opvallende 46 meter hoge piramide ‘Canaa’ als eyecatcher, een van de hoogste gebouwen in het land. Het niet-gerestaureerde complex telt vijf plazas, een sterrenkundig observatorium en duizenden structuren. De totale omvang bedraagt maar liefst 170 vierkante kilometer en er zouden zo’n 200.000 mensen hebben gewoond. De geweldige altaars zijn eveneens onderscheidend door de 18 enorme gliefen, tekens uit het schrift van de Maya’s.

Tip! Boek een hotel in de stad San Ignacio (Cayo), de dichtstbijzijnde plaats bij Caracol. Vanaf daar is het ongeveer 2,5 uur rijden om bij de site te komen. Combineer de rit met een verkoelende stop bij het Rio Frio grottenstelsel.

Maya-stad Joya de Cerén, El Salvador

In La Libertad, El Salvador, op zo’n 30 minuten van de hoofdstad, ligt een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van heel Midden-Amerika: Joya de Cerén. Het geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van een Maya-boerendorp waarvan de inwoners rond 600 voor Christus gedwongen hun huizen moesten verlaten na een vulkaanuitbarsting. Het werd toen volledig bedolven onder as. Nu zijn er onder andere slaapkamers en keukens van toen blootgelegd. In 1993 werd het uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Tip! Verblijf in de hoofdstad San Salvador en bezoek van daaruit de ruïnes, op eigen houtje of met een georganiseerde dagtrip.

Het heilige Maya-stad Tikal, Guatemala

Een van de belangrijkste fasen in de Maya-beschaving ontwikkelde zich in Tikal in de jungle van El Petén, Guatemala. Tikal herbergt een van de grootste en meest vooraanstaande Maya-tempels waaronder Tempel IV (de Tweekoppige slang) van 65 meter hoogte. En Tempel I, ook wel bekend als de Piramide van de Grote Jaguar. Vooral de constructietechnieken van de gigantische piramideplatformen in typische Petén-stijl, zijn speciaal en historisch van groot belang.

Tip! Overnacht in Tikal zelf en word ’s ochtends wakker met het immense geluid van de brulapen. Er zijn meerdere hotels om uit te kiezen, waaronder de Jungle Lodge.

De magische ruïnes van Copán, Honduras

Vlakbij het kleurrijke en betoverende bergdorp Copán Ruinas, liggen de Maya-ruïnes van Copán. Deze vindplaats was een van de meest toonaangevende wetenschapscentra uit de Klassieke periode. Het werd gebruikt als sterrenkundig observatorium en als ceremonieel centrum. Het is een aaneenschakeling van uitzonderlijk mooie tempels, beelden, ongeëvenaarde hiëroglyfen en altaars. De stad die ook wel bekend staat als het ‘Athene van de Maya’s’ is sinds 1980 UNESCO-werelderfgoed.

Tip! Overnacht in Copán Ruinas, een prachtig bergdorpje van waaruit het ongeveer 20 minuten wandelen is naar de ruïnes.

Voor meer informatie, surf naar www.visitcentroamerica.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.