Live restauratie van topstukken in het Tropenmuseum

Lichthal Tropenmuseum

Het Tropenmuseum restaureert vanaf vandaag de 12 gigantische bisjpalen in de monumentale Lichthal. En jij wordt door het museum uitgenodigd de restauratie live mee te maken! Deze rituele palen uit de Indonesische provincie Papoea maken onderdeel uit van de wereldberoemde Nieuw-Guinea collectie van het museum. Deze collectie is bijzonder, omdat de bisjpalen in het land van herkomst niet bewaard worden: de palen worden normaliter na afloop van de ceremonie in het moeras achtergelaten om weg te rotten.

Bisjfeest

Bisjpalen zijn boomstammen waarin met het houtsnijwerk overleden dorpsgenoten zijn uitgebeeld. De palen worden gebruikt om de doden te eren tijdens een ‘bisjfeest’. Halverwege de vorige eeuw ontstond de angst dat het ritueel zou uitsterven, waardoor Tropenmuseum en Wereldmuseum besloten om grootscheeps bisjpalen aan te kopen. In Nederland bevindt zich nu de grootste collectie bisjpalen ter wereld.

Restauratie

De rituele palen zijn in de loop der jaren door stof, vocht en insecten aangetast. De restauratoren reinigen heel voorzichtig het kwetsbare oppervlak van de palen en zetten daarna de verf opnieuw vast. Tijdens de restauratie zijn de bisjpalen van dichtbij te bekijken. Je kunt zelfs via een beeldscherm meekijken met het beeld van de microscoop!

Volg de restauratie online

Om de week plaatst het museum een filmpje online over de voortgang van de restauratie, met interessante informatie over de bisjpalen en het restauratieproces. Natuurlijk is het hele proces ook te volgen op social media.

Voor meer informatie over de bisjpalen en het restauratieproces, bezoek tropenmuseum.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.