Liefde in het Afrika Museum

Voorjaarsvakantie in Afrika Museum

Liefde is universeel en belangrijk in alle culturen. Tijdens de voorjaarsvakantie maak je op verschillende manieren kennis met dit wereldwijde fenomeen in het Afrika Museum. Maak zelf een bijzondere liefdesbrief zoals dat door de Zulu’s in Zuid-Afrika werd gedaan. Of ga op speeddate met een museumstuk, luister naar een liefdessprookje of ga op poëzietour. Op date op Valentijnsdag? Alle liefdeskoppels krijgen op vertoon van een Valentijnskaart woensdag 14 februari gratis entree tijdens hun date.

Zeg het met kralen | Creatieve workshop

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken. Laat je inspireren door de voorbeelden van de Zulu’s in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een ‘kralenbriefje’ voor de jongen waar ze verliefd op zijn. Met verschillende kleuren kralen wordt er een boodschap overgebracht. Maak zelf een kralenbriefje voor iemand waar jij een oogje op hebt. Ben je niet verliefd? Geen probleem. Er is vast wel iemand waar je heel veel van houdt en waar je ook een liefdesbrief voor kunt maken.

15, 17, 18, 20, 22, 24, 25, 27 februari, 1, 3 en 4 maart । 12:00 – 16:00 uur । Kiwanda

Een speeddate met een museumstuk | Rondleiding

Ga op date met een object uit de museumcollectie. Wie ga jij ontmoeten? Is het Onile, de prachtige dame uit Nigeria? Of Legba, de plagerige god uit Benin? Op basis van jouw gegevens zoeken we de perfecte match voor jou uit. In het museum krijg je een 1 op 1 ontmoeting met jouw collectiestuk. Is het liefde op het eerste gezicht?

16, 17, 19, 24, 26 februari, 2 en 3 maart । 12:00 – 16:00 uur । aanmelden bij de kassa, maximaal 48 deelnemers । verzamelen in zaal 1

Ife Mi Atata’, een liefdesverhaal uit Nigeria | Voorstelling

Soms word je in de liefde behoorlijk op de proef gesteld. In het verhaal ‘Ife mi arara (mijn grote liefde) vertelt Baba de Verhalenverteller over Tobi die probeert het hart van een meisje te veroveren en daarbij allerlei obstakels tegenkomt en beproevingen moet ondergaan. Een prachtig sprookje uit Nigeria over de ware liefde.

16, 20, 23, 27 februari en 2 maart । 13:00, 14:00 en 15:00 uur । Auditorium

Liefde op zaal | Poezietour

Verhalenverteller en dichter Onias Landveld heeft een grote liefde voor het gesproken woord. In het museum zal Onias bij verschillende objecten die iets met de liefde te maken hebben korte performances geven. Ga met Onias mee op poëzietour door het museum en vier de liefde!

14, 18, 21, 23, 28 februari en 4 maart । 13:00, 14:00 en 15:00 uur । verzamelen in zaal 1

Liefde voor muziek | Muziekworkshop

In een goede relatie is samenspel en luisteren naar elkaar belangrijk. Het gaat om actie en reactie. Tijdens de muziekworkshop speel je met deze elementen. Met verschillende instrumenten leer je eenvoudige Afrikaanse ritmes te spelen. Door luisteren, leiden, volgen en samenspelen maak je er samen een muziekspektakel van.

14, 15, 19, 21, 22, 26, 28 februari en 1 maart । 13.00, 14.00 en 15.00 uur । vanaf 4 jaar । Palaverhuis (Buitenmuseum)

Liefde in polygamie? Lezing door dr. Catrien Notermans (voor volwassenen)

In deze lezing staat de liefde in polygamie vanuit het perspectief van vrouwen in Kameroen centraal. Hoe vatten vrouwen liefde op? En hoe delen ze de liefde van hun man met co-vrouwen? Op welke manier is dat in de praktijk geregeld en wat voelen vrouwen daarbij? Wordt polygame liefde zonder meer geaccepteerd of lopen de meningen hierover uiteen?

Dr. Catrien Notermans is universitair hoofddocent bij de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze promoveerde op een onderzoek naar het perspectief van vrouwen op polygamie in Kameroen.

25 februari | aanvang 14.00 uur | aanmelden niet nodig | deelname gratis excl. museumentree

Meer weten over de liefdevolle activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie in het Afrika Museum? Surf naar afrikamuseum.nl.

Afbeelding: kom oog in oog te staan met een museumstuk.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.