Nominatie Liebster Award voor Wereld van Culturen

Liebster Award

Wereld van Culturen is genomineerd voor de Liebster Award door reisjournaliste Henriëtte Bokslag van Travel Around with me. Bij deze een groot dankjewel voor Henriëtte voor deze nominatie!

De Liebster Award is een virtuele award waar bloggers elkaar online voor nomineren. Het idee erachter is dat bloggers elkaar hiermee kunnen helpen bij het uitbouwen van hun blog en het bereiken van een groter publiek. De genomineerden krijgen een vragenlijst die ze dienen te beantwoorden op hun eigen blog. Op die manier kan iedereen de persoon achter de blog meteen beter leren kennen.

Anne-Jitske beantwoordt als oprichtster van Wereld van Culturen de tien vragen die voor haar zijn opgesteld door Henriëtte.

1. Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ik wilde graag wat meer doen met mijn passie voor reizen en de prachtige culturen die onze wereld rijk is. Begonnen als een blog, heb ik Wereld van Culturen uitgebouwd tot een online magazine waar naast mijzelf ook vrijwilligers over (wereld)culturen schrijven.

2. Hoeveel landen heb je al bezocht?

Moet ik even goed over nadenken. Ik denk zo’n 14 landen waaronder Vietnam, Syrië, Verenigde Staten, Engeland, Spanje, Polen en Turkije. Maar daar blijft het zeker niet bij!

3. Wat staat er bovenaan je bucketlist?

Ik ben van plan ‘het grote avontuur’ aan te gaan en mijn huishouden en -raad mee te nemen naar de Verenigde Staten. Ik hoop daar samen met mijn man naartoe te kunnen migreren.

4. Reis je liever samen of alleen?

Eerlijk gezegd reis ik het liefste samen: wat is er fijner dan je avontuur samen te delen?

Liebster 3

5. Wat was je meest bijzondere reis?

Ik heb wel meerdere bijzondere reizen gemaakt. Het maken van persreizen voor Wereldwijzer vind ik erg interessant: je komt als het ware backstage bij een land waardoor je in rap tempo meer over het land te weten komt. Maar mijn rondreizen door Vietnam en Syrië (deze laatste heb ik voor de oorlog bezocht) waren zeer indrukwekkend en mijn reizen door de VS fijn; we willen er immers niet voor niets neerstrijken.

6. Wat is jouw favoriete vervoermiddel op reis?

De fiets! Maar ik moet bekennen dat ik niet backpackend een land verken per fiets; dat vind ik weer wat te veel van het goede, gezien vele landen wel erg groot zijn. Ik vind het wel prachtig om een stad per fiets te ontdekken. Zo heb ik heerlijk relaxt van park naar park in het groene Cardiff gefietst en enorm gestrest door New York angstig op de fiets gezeten richting Central Park. Eenmaal in Central Park, vond ik de rust weer. Het verkeer is daar dan ook wat minder indrukwekkend.

Ik maak verder altijd gebruik van het openbaar vervoer op reis. Lange afstanden afleggen met de trein of bus zijn mij niet vreemd. Nieuw plan is om een motorrijbewijs te halen. Uiteraard zal ik dan per motor landen gaan verkennen!

7. Naar welk land wil je absoluut niet?

Ik wil echt overal naartoe! Een uitdaging is wel een land als bijvoorbeeld China of Rusland waar mijn ‘vrije geest met dito gedachtegoed’ uitgedaagd zal worden. Mensen- en dierenrechten staan hoog bovenaan mijn morele denklijst. Uiteraard wil ik een land met respect betreden en zal dat ook absoluut doen, maar vrees ik dat bepaalde elementen van zo’n land zal mijden.

8. Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt op reis?

Het verkrijgen van een visum in Syrië! Na een paar prachtige rondjes om de stad te hebben gevlogen – we konden niet landen vanwege de wind uit de woestijn – waren we er dan eindelijk. Maar het was nog een hele puzzeltocht om de douane door te komen. Het duurde even voordat ons duidelijk werd dat we één of ander bonnetje moesten kopen en deze aan de douane moesten laten zien. Hiermee kon je aantonen dat je geld had of zoiets. Althans, dat is onze theorie. Daarna moest je je paspoort richting douane houden en zij pakten willekeurig een paspoort om een visum in te stempelen. Geheel toevallig – of eigenlijk bewust niet – dat Amerikanen als laatste van de lading aangekomen passagiers aan de beurt kwamen. Ik werd tussen drommen mensen voor mij uitgekozen en mijn visum werd snel afgehandeld (lees: na ruim anderhalf uur was ik de douane door). Ik kreeg een prachtige stempel naast mijn visum van Vietnam en de sticker werd elders in mijn paspoort geplaatst.

Zo’n twee weken later wilde ik mijn visum verlengen, want dat moest, zo hadden we gelezen. Wij een pasfoto laten maken. Maar in Syrië waar familie zo belangrijk is, dachten ze meer aan familieportretten. Mijn leuke pasfoto werd omgetoverd met behulp van een fotobewerkingsprogramma waarbij alleen – heel overduidelijk – mijn sproeten rondom mijn ogen en mond niet weggepoetst waren.

Op naar de ambassade om onze visum te verlengen; we verbleven er immers iets langer dan drie weken en dan zou ons visum verlopen zijn. Geen probleem: deze kon je dus zo verlengen, hadden wij in de Lonely Planet gelezen. Eenmaal in de ambassade werden we overal naartoe gestuurd. Ze wisten niet zo goed wat ze met ons aan moesten. Kwamen we zenuwachtig en ondertussen met stokkende adem bij een hooggeplaatste ambassadeur aan – uiteraard in militair kostuum – bekeek deze onze paspoorten en zei dat het goed was. Twee minuten na de controle stonden we met opgetrokken wenkbrauwen naar de ambassade te kijken.

We zijn het land overigens goed en wel uitgekomen.

Liebster 2

9. Wat is het vreemdst wat je ooit hebt gegeten?

Als veganist – op reis stap ik echter vaak over op een vegetarisch dieet, want helemaal veganistisch zijn elders dan thuis kan wat ingewikkeld zijn als je niet constant trek wilt hebben – is het voor mij een peulenschil om gerechten met gefrituurde sprinkhanen of kangoeroevlees te vermijden. Toch is het peanuts om voedselvergiftiging te krijgen: in Syrië ben ik een week lang enorm ziek geweest van de hummus.

Ondanks mijn dieet, kom ook ik verrassingen tegen: ik bestelde in Spanje een nagerecht van vers fruit. Je kunt je mijn beteuterde gezicht vast wel voorstellen toen ik een kiwi, sinaasappel en appel voorgeschoteld kreeg, onbesneden en klaar om te verorberen met bijgeleverde lepel en vork.

10. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

In de Verenigde Staten!

Wij nomineren Liselore Rugebregt en Annette Spaan voor de Liebster Award!

Liselore Rugebregt is eindredacteur bij de Antropologen Beroepsvereniging en freelance tekstschrijver. Liselore schrijft 365 Dagen Positief, gedichten, recenseert, schrijft over haar medische aandoening en legt daarnaast ook je  levensverhaal voor je vast.

Vragen aan Liselore:

1. Wanneer en waarom ben je je blog begonnen?
2. Op welke rubriek op je blog schrijf je met het meeste plezier?
3. Je legt levensverhalen vast. Waar komt de interesse vandaan om dat te doen?
4. Voor je blog recenseer je boeken. Hoeveel boeken lees je per jaar?
5. Welk boek heeft veel indruk op je gemaakt?
6. Je schrijft 365 Dagen Positief. Welk bericht in deze rubriek is je het meest dierbaar?
7. Waar komt je interesse voor culturele antropologie vandaan?
8. Wat is je meest bijzondere aanraking met een andere (sub)cultuur geweest?
9. Is er een moment geweest dat je als antropoloog in een cultuurshock terechtkwam?
10. Als de wereld geen grenzen had en alles mogelijk was, wat zou er dan op je bucketlist staan?
11. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Annette Spaan is freelance reisjournaliste. Annette wil met haar reisreportages iedereen inspireren die zich graag blootstelt aan de prikkelingen van andere werelden. Immers, wordt het pas echt duidelijk wie je bent als mens als je in een ander decor stapt, volgens Annette, ‘in een decor met mensen die je misschien niet verstaat, met gewoontes die vreemd voor je zijn, kilometers buiten je comfortzone.’

Vragen aan Annette:

1. Wanneer en waarom ben je je blog begonnen?
2. Welke reis die je hebt gemaakt, staat je het meeste na?
3. Welk land heeft het meeste indruk op je gemaakt?
4. Welk gerecht dat je tijdens een reis hebt verorberd, is nu een favoriet?
5. Wat is je meest bijzondere aanraking met een andere (sub)cultuur op reis geweest?
6. Wat is de meest bijzondere activiteit die je op een reis hebt ondernomen?
7. Als je morgen om 8.00 uur wordt gebeld om op reis te gaan, zou je dan meteen je koffers pakken en vertrekken?
8. Is er een land dat je hebt bezocht waar je zou willen wonen?
9. Is er een moment op reis geweest waarbij je moeite had met de gebruiken van een andere cultuur?
10. Als de wereld geen grenzen had en alles mogelijk was, wat zou er dan op je bucketlist staan?
11. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

We zijn benieuwd naar jullie antwoorden en feliciteren jullie met deze nominatie!

Uitgelichte afbeelding (achtergrond): gabriel77, freeimages.com

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.