Let’s face hiv together – lancering campagne #millionpositivefaces

Million positive faces

Ook in ons land hebben mensen met hiv nog regelmatig te maken met uitsluiting en discriminatie in hun omgeving. Uit angst voor oordelen en afwijzing durven velen hun hiv-status niet te delen met anderen. Vanwege dit stigma laten mensen zich ook minder snel testen, met als gevolg uitstel van behandeling.

‘Met deze campagne willen we mensen in Nederland meer bewust maken van het feit dat mensen met hiv nog steeds te maken hebben met negatieve reacties. We vragen mensen zich solidair te verklaren’, aldus Pieter Brokx, directeur Hiv Vereniging.

#millionpositivefaces

Om het stigma tegen te gaan en meer solidariteit te creëren voor mensen die leven met hiv worden zoveel mogelijk selfies verzameld. Onder het motto ‘Let’s face hiv together’ kun je een selfie uploaden op de campagnewebsite www.millionpositievefaces.nl en deze delen via sociale media met de hashtag #millionpositivefaces. Het streven is om tijdens de Wereld Aids Conferentie, deze zomer in Amsterdam, met een miljoen selfies een krachtig statement te maken tegen stigma en discriminatie van mensen met hiv.

Bedrijven

Ook bedrijven die staan voor openheid en solidariteit, kunnen hun steun betuigen door zich aan te melden. Zij ontvangen een eigen bedrijfslink op de website waar medewerkers hun selfie kunnen uploaden en delen via sociale media.

‘Hiv is tegenwoordig goed te behandelen en gelukkig krijgen steeds meer mensen wereldwijd toegang tot medicatie. Maar een pil tegen stigma en onwetendheid bestaat helaas niet.’

100x100x100

Het getal 100x100x100 = 1 miljoen selfies staat symbool voor dat 100% van de mensen met hiv in de wereld weet wat hun status is, allen toegang hebben tot hiv-zorg en bij iedereen de behandeling aanslaat. Het doorbreken van stigma en stoppen van discriminatie speelt daarbij een belangrijke rol.

Een duidelijk streven, maar volgens de HIV vereniging we zijn er nog niet. ‘Hiv is tegenwoordig goed te behandelen en gelukkig krijgen steeds meer mensen wereldwijd toegang tot medicatie. Het is zelfs zo dat iemand met hiv, die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, het virus niet kan overdragen. Maar een pil tegen stigma en onwetendheid bestaat helaas niet. Vandaar dat dit soort campagnes hard nodig zijn’, aldus Pieter Brokx.

Upload je selfie via www.millionpositivefaces.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.