Lefkas: het Griekse eiland als vakantiebestemming

Agios Nikitas

Half mei ben ik samen met mijn vriend elf dagen op vakantie geweest naar het Griekse eiland Lefkas. Wij hebben erg veel gezien en gedaan, zoals het maken van boottochtjes, wandelingen, bergdorpjes bezoeken en onze ogen uitgekeken bij de mooiste turquoise wateren met witte krijtkliffen. Graag deel ik met jullie onze hoogtepunten over deze nog onbekende vakantiebestemming.

Tijdens ons verblijf leek het op sommige plekken alsof wij de enige toeristen waren. Wij wilden juist vóór het toeristenseizoen naar het eiland, omdat de temperatuur dan nog niet boven de dertig graden ligt. En omdat het dan rustiger is. We maakten wandelingen van een paar uur zonder een mens tegen te komen. Ook in de, volgens de reisgidsen, toeristische plaatsjes zat er maar een handjevol toeristen op de terrasjes. We konden overal gemakkelijk een parkeerplek vinden en we hadden alle keuze bij het huren van een bootje. Zelfs de mooiste stranden hadden we vaak helemaal voor onszelf, zoals Milos Beach en Agiofili Beach. Erg populaire stranden en niemand anders te zien! Lefkas is in de zomermaanden juli en augustus drukker en vast ook een stuk gezelliger, zeker ’s avonds, op de terrasjes en op de stranden. Het is maar net wat je zoekt.

Wit, groen en turquoise 

Het Griekse eiland Lefkas behoort samen met onder andere Corfu, Zakynthos en Kefalonia tot de Ionische eilanden en is gelegen langs de westkust van Griekenland. De naam van het eiland komt van het Griekse woord ‘lefkos’, wat ‘wit’ betekent. Dit verwijst naar de witte krijtkliffen die het eiland rijk is. Behalve wit, is Lefkas eigenlijk heel groen! En bergachtig, wat ik niet had verwacht. Bijna iedere weg gaat ergens bergop of -af. Een andere kleur die opvalt is turquoise: de kleur van het kraakheldere zeewater. Ver op zee is het donkerblauw, maar hoe dichter je bij de kust komt, hoe lichter de kleur. Dit komt met name doordat de meeste stranden op Lefkas kiezelstranden zijn in plaats van zandstranden. 

De hoofdstad Lefkas-stad

Verwacht geen grote steden bij de ‘populaire trekpleisters’, maar een baai en één of twee hoofdwegen met tavernes, café’s en souvenirwinkels. De hoofdstad Lefkas-stad is door middel van een draaibare brug verbonden aan het vasteland. Hier kun je met de auto door het stadje heen rijden, maar je kunt er ook omheen langs de haven. Lefkas-stad heeft een moderne jachthaven waar in de zomermaanden veel zeilboten liggen. Aan de westkant van de haven vind je bars met terrasjes aan het water en aan de oostkant zijn de meeste restaurants en café’s. 

Het populairste gedeelte ligt centraal, waar je via een voetgangerszone komt. Deze voetgangersstraat zit vol met cafeetjes en souvenirwinkeltjes, waar ze eigenlijk allemaal hetzelfde verkopen. Halverwege ligt een gezellig pleintje. Sla ook eens links of rechts een smal gangetje in, waar de Grieken wonen. Je loopt dan langs authentieke, gekleurde huizen met veel planten. Ten noorden van Lefkas-stad liggen een aantal mooie zandstranden. 

De bootjes van Nidri en Vassiliki

Het plaatsje Nidri in het oosten is de populairste vakantiebestemming op Lefkas. Nidri bestaat uit twee straten: de ene is de doorgaande weg die helemaal van Lefkas-stad in het noorden naar Vassiliki in het zuiden loopt. Aan weerszijden barst het van de (eet)café’s, souvenirwinkels en scooter/fiets/quadverhuur. Overdag is het niet echt voetgangersvriendelijk, maar ‘s avonds is het er autovrij (let wel: in Griekenland betekent dit niet volledig autovrij. Af en toe zul je nog wel een brommer of auto tegenkomen). 

De andere straat ligt parallel aan de vorige en loopt langs de groene baai. Ook hier zijn veel tavernes en café’s, met af en toe een winkeltje en een bootverhuur. Het is hier wat rustiger en gezelliger om te lopen. Er klinkt om de paar meter andere muziek die uit de verschillende restaurants komt. Dit draagt bij aan de sfeer en maakt het extra gezellig. De haven ligt vaak vol met zeilboten en andere boten. Je kunt hier ook een bootexcursie boeken naar naburige eilanden, zoals Skorpios, Madouri, Kastos en Kalamos. Een veerboot brengt je naar Meganissi, Kefalonia of Ithaca. Vanuit Nidri kun je ook de Dimossari watervallen bezoeken. Een echte aanrader met een lichte wandeling! In de zomermaanden blijft er echter nog maar weinig water over. Een mooi uitzicht op de baai vind je op de weg van Nidri naar het zuiden (of terug), of vanuit Karya in de bergen. 

baai van Nidri
Uitzicht op de baai van Nidri

Als derde staat Vassiliki goed aangeschreven en is geliefd bij watersurfers. Vassiliki ligt in het zuiden in een groene omgeving, heeft een strand en een haven die omgeven is met terrasjes. Ook varen er dagelijks bootjes naar nabijgelegen stranden en eilanden. Vanuit deze plaats kun je ook het verborgen strand van Agiofili deels met de auto en verder te voet bereiken (per boot kan het ook, om je een relatief zware tocht te besparen). 

Vele oude (berg)dorpen

Naast de wat grotere plaatsen bevinden zich in het binnenland van Lefkas vele bergdorpen. Deze kom je vanzelf tegen wanneer je tussen het noorden en het zuiden rijdt. Maak een roadtrip: neem eens een andere afslag, maak een stop, kijk even rond en zie hoe authentiek het er vaak uitziet. Bezoek bijvoorbeeld Karya en bestel een drankje op het dorpsplein. Rij ’s avonds naar Rachi in Exanthia, een verrassend hippe tent op een toplocatie, want je kunt er genieten van de zonsondergang. Bezoek op het schiereiland het dorpje Geni en zie Lefkas vanaf de andere kant van de baai. Of schuif aan in één van de vele familietavernes voor een traditionele moussaka of souvlaki. Ook ontkom je niet aan de vele kerken, olijfbomen en prachtige uitzichten. Hier kun je ook traditionele souvenirs als olijfolie, houtsnijwerken, zeep of porseleinen servies kopen.

Eén van de leukste plekjes die wij hebben bezocht vond ik het knusse vissersdorp Agios Nikitas, een kwartiertje van Lefkas-stad vandaan. Het dorpje ligt aan een helling in een kleine baai en komt via een autovrije weg uit op een klein strand. Om de hoek van de rotsen ligt Milos Beach, waar je de zonsondergang kunt bekijken. Hiervoor moet je wel eerste een flinke tocht maken! Andere stranden in de buurt zijn Kathisma beach en Pefkoulia beach. 

Stranden

In veel reisgidsen lees je dat Lefkas misschien wel de mooiste stranden van heel Griekenland heeft. Ik heb nog niet genoeg van Griekenland gezien om dit te beamen, maar de stranden van Lefkas zijn inderdaad ongelofelijk mooi! Vooral langs de westkust liggen de mooiste stranden met witte rotsen. Eén daarvan is momenteel enkel per boot bereikbaar: Egremni beach. Door de aardbeving in 2014 zijn de toegangswegen in gestort. 

Dit wil niet zeggen dat de andere stranden makkelijk bereikbaar zijn. Vanuit onze ervaring is alleen het populaire Porto Katsiki vrij toegankelijk met de auto, waarna je via een trap het strand bereikt. Dit was de eerste plek waar we meer toeristen zagen! En terecht, want het is een prachtige, reisgidswaardige locatie. Ook Milos Beach in het westen en Agiofili Beach in het zuiden zijn per auto (op het moment dat wij er waren) niet te bereiken. Je moet je een weg banen over rotsen, boomwortels en keien om daarna nog via vele traptreden af te dalen naar de stranden. Voor mijzelf, met weinig conditie en geen pro-traploopster, waren de vele trappen, rotsen, stenen en steile paden een flinke klim. Met regelmatig gepuf en gezweet moest ik soms even op adem komen. Of deze wegen echt zo vervallen zijn (geworden) of dat ze expres minder toegankelijk zijn gemaakt voor het tegengaan van massatoerisme, weten we niet. Doe dus stevige (wandel)schoenen aan als je van plan bent om deze stranden te bezoeken. Het is de klauterpartij namelijk meer dan waard!

De Kaap van Doukato
De Kaap van Doukato

Helemaal in het zuidelijkste punt van Lefkas vind je de Kaap van Doukato, waar de vuurtoren van het eiland staat. Volgens de Griekse mythologie sprongen mensen vanaf de kaap naar beneden om verlost te worden van hun liefdesverdriet. De vuurtoren staat bovenop de witte krijtrotsen. Het was er prachtig. Ook hier waren wij, op één andere auto na, weer de enige bezoekers. 

Kapelletjes

Wat mij als antropologe meteen al snel opviel, waren de kleine kapelletjes langs de kant van de weg. Sommigen waren slecht onderhouden en vielen van roest en ellende bijna uit elkaar. Anderen zagen er beter uit en varieerden in de vorm van kasteeltjes, tot kleine kerkjes of enkel staal en glas. Erin stonden afbeeldingen van heiligen in fotolijstjes, een fles water, een kaarsje, soms een foto en wat bloemen. Dit kon voor mij twee betekenissen hebben: of het was vergelijkbaar met wat ik op Bali zag; straataltaren om de goden iedere dag te eren, of het zijn herdenkingsplaatsen voor verkeersslachtoffers. Het eerste vond ik het meest plausibel, omdat de Grieken op Lefkas voornamelijk orthodox zijn. Het tweede vond ik minder aannemelijk, omdat er langs sommige wegen wel erg veel stonden.

Helaas staan de zogenaamde Ikonostasie-Kapelletjes symbool voor de verkeersslachtoffers, zo las ik later op het internet. ‘Ikoon’ betekent heilig, ‘stasia’ betekent gedenkplaats of halte. Deze zijn daar geplaatst door de familie als herdenkingsplaats van de in het verkeer omgekomen familieleden. Door het Griekse rijgedrag, vaak in combinatie met alcohol, loopt het regelmatig slecht af. Wanneer er wel een ongeluk is gebeurd maar het slachtoffer heeft het overleeft, plaatst men soms ook een ikonostasie, als dank, maar dan zonder een kruisje erop. Blijkbaar zijn deze niet enkel op Lefkas te vinden, maar door heel Griekenland, dus wellicht komen ze jou ook bekend voor!

Exanthia
Ikonostasie kapelletjes bij Exanthia

Huurauto is een must

Wij verbleven in een privé villa met zwembad in het noorden van het eiland, zo’n vijf kilometer van Lefkas-stad vandaan. Van daaruit was het zo’n veertig minuten naar het zuiden van het eiland. Ondanks dat het eiland maar 35 kilometer lang is, doe je er vanwege alle bergweggetjes zo lang over. Een huurauto is echt een múst. In elf dagen hebben wij bijna het hele eiland gezien. We toerden langs de zee, door de bergen en met ontzettend mooie uitzichten langs onze zijden; bergen links en dalen rechts, met en zonder vangrail. In de dorpen langs de kust kun je wel fietsen, maar in de bergen wordt dat wat lastiger. Een quad of scooter kan ook prima. Er rijden wel bussen, maar enkel tussen de grotere plaatsen en of deze een tijdschema hebben en zich er aan houden, dat is niet duidelijk. 

Maak een boottocht…

Eén van de leukste dingen die wij gedaan hebben was een bootje huren waarmee we de hele dag hebben rondgevaren. Reken hiervoor zo’n honderd euro per dag, inclusief benzine. In het hoogseizoen liggen de prijzen wat hoger, verwacht ik. We hebben hier zo van genoten, dat we zelfs twee keer zelf de zee op zijn geweest! 

De eerste keer vertrokken we vanuit Nikiana, een plaatsje aan de kust in het oosten tussen Lefkas-stad en Nidri. We staken de zee over naar het vasteland en op een klein strand gooiden we ons anker uit. We genoten van de rust, het turquoise water, het uitzicht op de zee en de vele eilanden. Vervolgens gingen we langs het beroemde eiland Skorpios, eigendom van de familie Onassis, en legden we aan in een haventje op het nabijgelegen eiland Meganissi. Tenslotte sloegen we de baai van Geni in en voeren we langs het vasteland weer terug. Smeer je tijdens zo’n boottocht wel goed in, want door de wind lijkt het fris, maar de zon brandt!

Lefkas
Huur een bootje en vaar bijvoorbeeld naar het vasteland of ontdek kleine stranden

De tweede keer vertrokken we vanuit het dorpje Sivotas in het zuiden. We voeren langs de Papanikolis grot op Meganissi en namen een kijkje binnenin. Vervolgens gingen we langs de kust van Meganissi richting het noorden en kwamen we in dezelfde haven als de vorige keer, Vathi. Op het water waren we een van de weinige kleine bootjes tussen de grotere zeilboten. Op de terugweg kwamen we op Lefkas een aantal kleine stranden tegen waar we weer de enigen waren die daar aanlegden. Het is heerlijk een dagje genieten als je van het water houdt. Maar wie doet dat niet als je een eiland met mooie stranden bezoekt?

… of ga mee op bootexcursie!

Halverwege de vakantie hebben we een cruisetocht geboekt. Een hele dag met zo’n vijftig andere toeristen ben je de hele dag op zee en vaar je langs eilanden waar je met een klein bootje vaak niet kunt komen. Het anker werd een aantal keer uitgegooid voor een zwemstop, waarbij je in het kraakheldere (maar koude!) water kon snorkelen en wat vissen en zee-egels kon zien. Ook bezochten we de eilanden Kastos en Kalamos en legden we aan op het eiland Skorpios. Dit eiland is verboden voor boten om aan te leggen, maar met zo’n tocht mag je daar wel komen. In Nidri kun je verschillende tochten boeken. Wij gaven de M.S. Christina de voorkeur, omdat dit, naar onze mening, de meest persoonlijk en kleinschalige was. Andere boten zijn vergelijkbaar qua route, maar lijken meer op een veerboot van Den Helder naar Texel, wat wij niet gezellig vonden. Natuurlijk is het aan ieder voor zich waar je voorkeur naar uit gaat! 

Vanzelfsprekend hebben wij nog veel meer gezien en gedaan. Wil je meer weten over mijn verblijf op Lefkas of mijn ervaringen? Stuur me een berichtje en ik vertel je graag meer! Voor meer foto’s, bezoek mijn Instagrampagina @robindebont. 

Header: In de verte zie je de krijtrotsen en de baai van Agios Nikitas. Alle foto’s © Robin de Bont.

Robin de Bont
Robin heeft in augustus 2016 haar opleiding Culturele Antropologie afgerond en is nu in het bezit van een bijbehorend Bachelor- en Masterdiploma. Haar interesses liggen vooral bij landen als India en het eiland Bali, waar ze ook onderzoek heeft gedaan voor haar studie. India's bruidsschat en het heilige water van Balinese Hindoes waren hierbij de onderwerpen. Schrijven, culturen en de wereld zijn nog steeds haar passies en nu is ze op zoek naar een inspirerende baan waar ze haar kennis kan toepassen en verbreden. Lees meer van Robin op pindat.com.