Lawrence of Arabia: een brug tussen culturen

Lawrence of Arabia

Treed in de voetsporen van de Britse officier in de Arabische wereld

Op 19 mei is het precies 80 jaar geleden dat Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, is overleden. Lawrence of Arabia heeft zijn bekendheid verworden door het werk dat hij deed in het Midden-Oosten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1962 werd er een film gemaakt over deze Britse officier in de Arabische wereld. De film won zeven Oscars en is grotendeels opgenomen in de prachtige Wadi Rum woestijn in Jordanië. Treed in de voetsporen van Lawrence of Arabia en ontdek het Jordanië van nu!

Wadi Rum woestijn

“The crimson sunset on its stupendous cliffs and slanted ladders of hazy fire down its walled avenue”. Met deze mooie woorden beschreef Thomas Edward Lawrence de Wadi Rum Woestijn. Deze overweldigende, tijdloze plek is vrijwel onaangetast door de mensheid en haar destructieve krachten. De imposante, torenhoge wolkenkrabbers van rotsen zijn ontstaan door weer en wind en kunnen wel 1.750 meter hoog zijn. De woestijn staat ook wel bekend als ‘de vallei van de maan’ en het hoofdkwartier van T.E. Lawrence was hier tijdens de Arabische Opstand tegen de Ottomanen gevestigd.

Op ontdekkingsreis

Er zijn verschillende manieren om de Wadi Rum te verkennen. Zo huur je een auto met vierwielaandrijving met chauffeur om in een aantal uur de pracht van de woestijn in je op te nemen. Een andere optie is om de rug van een kameel of paard te beklimmen. Wil je onder de sterrenhemel slapen? Regel dan een verblijf in een bedoeïenentent, waar je geniet van een traditionele kampvuurmaaltijd met Arabische muziek op de achtergrond. Je kunt er ook voor kiezen de woestijn van bovenaf te bekijken vanuit een luchtballon of vliegtuigje.

Slag om Akaba

Akaba, waar de enige zeehaven van Jordanië zich bevindt, was vanaf het begin van de 16e eeuw in handen van het Ottomaanse Rijk. In 1917 werden de Ottomaanse strijdkrachten gedwongen zich terug te trekken na de Slag om Akaba, die geleid werd door T.E. Lawrence. Om alles te weten te komen over deze slag kun je in Akaba een bezoek brengen aan het museum van de Arabische Opstand. Neem ook een kijkje bij het Mamluk kasteel, waar tijdens de Arabische Opstand het wapenschild boven de hoofdingang werd geplaatst.

Akaba van nu

Akaba staat tegenwoordig vooral bekend als strandbestemming. De onderwaterwereld van de Rode Zee in Akaba is prachtig. Je vindt er koralen, zeeschildpadden, dolfijnen en eindeloos veel gekleurde vissen. Het is dan ook niet voor niets één van de mooiste duik- en snorkelplekken ter wereld. Geniet ’s avonds in het gezellige stadje van een smaakvolle Jordanese maaltijd in één van de vele restaurants.

Meer informatie over Jordanië?

Surf dan naar www.visitjordan.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.