Meer weten over de Syrische stad Aleppo? Dat kan nog net in het Tropenmuseum. De tentoonstelling Aleppo, een presentatie over het cultuurhistorisch belang van de gelijknamige stad, is nog tot en met 4 maart te zien. Een maquette van Aleppo vormt het middelpunt. Met foto’s van onder andere Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel, briefkaarten, films en persoonlijke items krijg je een beeld van de stad tijdens en voor het conflict.

Sleutelbos

In de tentoonstelling vind je de sleutelbos van Mostafa Betaree. Deze sleutels geven toegang tot zijn appartement, dakterras en fotowinkel in Aleppo. Toen hij in 2014 de stad ontvluchtte, hoopte hij met een paar weken of maanden weer terug te keren. Mostafa woont nu in Nederland en is het afgelopen jaar als rondleider werkzaam geweest in het Tropenmuseum. Zijn sleutelbos krijgt vanaf juli 2018 een plek in een vaste opstelling. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum: ‘Misschien is die sleutelbos – een ogenschijnlijk onbeduidend voorwerp – wel het indrukwekkendste voorwerp in ons museum, omdat er zo’n wereld van verhalen en geschiedenissen achter schuil gaat.’

Rondleiding door oud-inwoners

Het Tropenmuseum deed een oproep aan oud-inwoners van Aleppo om op te treden als gastheer of gastvrouw in de tentoonstelling Aleppo. Jong, oud, man vrouw, christen, moslim, Armeens, Koerdisch, homoseksueel, vader – zo divers als de stad zelf, is ook het team dat je meeneemt door de tentoonstelling. Ze delen hun herinneringen aan en persoonlijke verhalen over de stad. De laatste rondleidingen staan gepland op 4 maart en zijn al uitverkocht.

Meer weten over de tentoonstelling? Surf naar tropenmuseum.nl.

Afbeelding: © Desiré van den Berg.