Laatste kans om de tentoonstelling 1001 Inventions in Rotterdam te zien

Tentoonstelling 1001 Inventions

Nog heel even is hij in Rotterdam te zien: de spraakmakende tentoonstelling 1001 Inventions. De internationale prijswinnende expositie is sinds augustus 2014 te zien in het Postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Tienduizenden bezoekers vergaapten zich de laatste vijf maanden aan de wetenschappelijke en culturele ontdekkingen die tijdens de gouden Eeuw van de moslimbeschaving zijn gedaan. De tentoonstelling reist door naar Parijs, maar zal in Rotterdam nog te zien zijn tot 11 januari 2015.

1001 Inventions kijkt terug op een succesvol verblijf in Rotterdam. De expositie ontving tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook bekende Nederlanders, zoals de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, de actrice Maryam Hassouni, De Rotterdamse wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport Adriaan Visser en voormalig premier Jan Peter Balkenende. De expositie bleek een mooie aanleiding voor een gesprek over erfgoed, wetenschap, geschiedenis en cultuur. Zowel publiekelijk als in persoonlijk verband werd er volop gesproken over 1001 Inventions. Voor- en tegenstanders spraken zich uit in de pers, wat aanleiding gaf tot een interessante dialoog over de verdiensten van de moslimbeschaving. Ruim 150 scholen uit Rotterdam en omstreken bezochten 1001 Inventions. De expositie was voor veel scholen een goede aanvulling op het onderwijsprogramma. Een bezoek aan de tentoonstelling werd gebruikt als verdieping bij vakken als wiskunde, geschiedenis, biologie, godsdienst en maatschappijleer.

Onbekend erfgoed

De tentoonstelling 1001 Inventions geeft een beeld weer van de moslimcultuur en wetenschap zoals nog niet eerder te zien was. Een onbekend hoofdstuk uit de moslimgeschiedenis wordt tijdens de expositie getoond aan de hand van technische hoogstandjes, medische vooruitgang, handelsreizen over de wereld (zijderoute) en vooruitstrevende ideeën die voortkwamen uit de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving. In de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, games en acteurs krijgen bezoekers een duidelijk beeld van een periode die niet alleen van groot belang was voor de hedendaagse maatschappij. Denk aan satellietnavigatie en de klok, maar ook aan verschillende medische instrumenten. Onégo Events was de Nederlandse gastheer voor de reizende expositie.

Lees hier meer over de tentoonstelling.

[tabs ]

[tab title= “1001 Inventions”]

Datum: tot en met 11 januari
Locatie: Voormalig postkantoor
Coolsingel 42
3011 AD Rotterdam
Website: www.1001inventions.nl[/tab]

[/tabs]

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.