Koreaanse kunstenaar bij officiële opening tentoonstelling DE BOEDDHA in Museum Volkenkunde

Opening tentoonstelling DE BOEDDHA
10_ DE BOEDDHA-Van levensverhaal tot inspiratiebron_ Museum Volkenkunde, Leiden_12 febr. tm 14 aug. 2016

De jonge Koreaanse kunstenaar en boeddhist Yang Kyung Soo is speciaal naar Leiden afgereisd voor de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘DE BOEDDHA – Van levensverhaal tot inspiratiebron’ op donderdag 11 februari in Museum Volkenkunde. Vanaf vrijdag 12 februari is de tentoonstelling voor publiek geopend.

Het werk van Yang Kyung Soo vormt een opvallende bijdrage aan de tentoonstelling; het is een moderne interpretatie van het leven van de Boeddha in acht digitale prenten. In een karakteristieke stijl met felle kleuren en heldere lijnen portretteert hij bijvoorbeeld de predikende Boeddha als dj. Eigenlijk doet hij hetzelfde wat kunstenaars voor hem ook al deden: het leven van de Boeddha in zijn eigen tijd en omgeving plaatsen.

Zijn werk past daarmee in een eeuwenlange en levendige traditie. Het levensverhaal van de Boeddha is altijd al een bron van inspiratie voor kunstenaars geweest. De oudste afbeeldingen, in India, zijn zelfs ouder dan de teksten. Ze staan aan het begin van een beeldtraditie die zich standaardiseert, maar ook aan nieuwe culturen aanpast.

Boeddha en nieuwe media

Van oudsher wordt het levensverhaal van de Boeddha in tempel- en kloostercomplexen afgebeeld. Dat is nog steeds zo, maar inmiddels is het ook onderdeel geworden van een populaire cultuur. Het verhaal van Boeddha is te vinden op posters en boeddhistische kalenders, in kinderboeken en stripverhalen. Nieuwe media hebben de traditie verder verbreed. Via TV series en animatiefilms wordt een groter publiek geprobeerd te bereiken. Vaak hebben deze media educatieve doeleinden en ten doel een jongere generatie aan te spreken.

Tentoonstelling DE BOEDDHA

DE BOEDDHA is een tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. Bezoekers maken een reis langs belangrijke boeddhistische plaatsen op aarde en ervaren zo de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst. Met aandacht voor boeddhistische pelgrimsplaatsen en belangrijke feestdagen die van land tot land verschillen, voert de tocht onder andere langs Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet, van eeuwenoude Chinese kloosters tot de Indonesische Borobudur. En de reis voert ook door eigen land. Vier gloednieuwe documentaires geven een actuele blik op boeddhisten en boeddhisme in Nederland. Ook is het de eerste keer dat er zoveel Boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie van Museum Volkenkunde gepresenteerd worden. De tentoonstelling is t/m 14 augustus in het museum te zien. Medio september 2016 is de tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam te bezoeken.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over tentoonstelling DE BOEDDHA op volkenkunde.nl/nl/de-boeddha. Voor meer informatie over Yang Kyung Soo, surf naar yangkyungsoo.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.