Koenders roept op tot onderzoek aanval vluchtelingenkamp in Syrië

Syrische vluchtkinderen in hun kamp in Atmeh, 2012

Bombardementen op een vluchtelingenkamp in Syrië hebben tientallen doden en gewonden geëist, waaronder vrouwen en kinderen, en richtten op grote schaal vernielingen aan. Ministers Koenders en Ploumen reageren met grote afschuw op de aanval in het vluchtelingenkamp in Idlib in noord-Syrië.

‘Het is een nieuw dieptepunt in een oorlog waar de meest kwetsbaren steeds opnieuw slachtoffer worden’, aldus minister Koenders. ‘Ik roep op tot een onafhankelijk onderzoek tegen deze potentiële oorlogsmisdaad. De “International Support Group” voor Syrië (ISSG), waar Nederland deel van uitmaakt, zou bovendien op korte termijn in spoedberaad bijeen moeten komen om te redden wat er over is van het staakt-het-vuren’, vindt Koenders.

Staakt-het-vuren

De overeenstemming tussen Rusland en de Verenigde Staten over de wapenstilstand in Aleppo was een zeldzaam lichtpuntje voor Syrië. ‘Maar deze aanval maakt duidelijk dat er voor heel Syrië een staakt-het-vuren moet komen, niet alleen voor bepaalde plekken. Zolang dat niet gebeurt, gaan we van dieptepunt naar dieptepunt in deze humanitaire catastrofe’, zegt minister Ploumen.

De nadruk moet nu op naleving en uitbreiding van de afspraken naar de rest van het land liggen. Nederland blijft zich inzetten voor bescherming van de Syrische burgers, samen met zijn partners in de International Syria Support Group.

Afbeelding: Twee Syrische jongetjes die met hun familie uit Idlib zijn gevlucht, in hun kamp in Atmeh, Syrië. Foto komt uit 2012, door Freedom House op Flickr met Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.