Koenders naar Macedonië en Griekenland om samenwerking rondom migratie te bespreken

samenwerking rondom migratie

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt zondag 14 februari een bezoek aan Macedonië en Griekenland. Hij spreekt in Skopje en Athene met de Macedonische president Ivanov en de Griekse premier Alexis Tsipras over de migratiecrisis en de mogelijkheden tot betere samenwerking tussen de landen langs de Westelijke Balkanroute. Ook brengt hij een bezoek aan de grens tussen de twee landen waar vluchtelingen aankomen op doorreis naar Noordwest-Europa.

In Skopje spreekt Koenders met president Ivanov over de uitdagingen waar de landen langs de Westelijke Balkanroute voor staan. ‘De druk op de grenzen van Macedonië wordt groter wanneer de landen op de transitroute hun grenzen steeds strenger bewaken. Die zorgen nemen we serieus,’ aldus Koenders. ‘Solidariteit stopt niet bij de grens van de EU. Ook onze buren zijn deel van de oplossing van dit probleem.’

Polshoogte

Na het bezoek aan Skopje reist Koenders door naar Vinojug transitkamp in Gevgelija, Macedonië. Hier komen duizenden vluchtelingen aan uit Griekenland om verder Europa in te reizen. De minister zal ook aan de Griekse kant van de grens bij Idomeni poolshoogte nemen van de voorzieningen voor migranten die hopen de grens met Macedonië over te steken. De Balkanroute is gevaarlijk; veel vluchtelingen vallen ten prooi aan uitbuiting, corruptie, mishandeling en mensenrechtenschendingen.

Meer ondersteuning nodig

[pullquote]”Solidariteit stopt niet bij de grens van de EU. Ook onze buren zijn deel van de oplossing van dit probleem.”[/pullquote]De minister vervolgt zijn reis naar Athene. Griekenland is volgens Koenders cruciaal om de massale stroom migranten in betere banen te leiden. Het land heeft meer ondersteuning nodig om de buitengrenzen van de EU effectiever te kunnen bewaken en om vluchtelingen beter te kunnen registreren. Het Nederlandse voorzitterschap zet zich hiervoor in. ‘Alle lidstaten moeten hun afspraken nakomen voor het goede functioneren van de Schengen-zone,’ zegt Koenders. ‘Solidariteit en verantwoordelijkheid gaan hand in hand.’

Koenders sprak afgelopen weekend tijdens de informele Raad Buitenlandse Zaken in Amsterdam al over de migratieproblematiek op de Westelijke Balkan. Dat overleg wordt deze reis voortgezet, in aanloop naar de Raad Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken en de Europese Raad in Brussel volgende week.

Afbeelding: tiny.cc/SyriaFreedom / AFP/Armend Nimani op Flickr.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.