Klagen, kringverjaardag, steenkolenengels?

Onze eigen cultuur onder de loep genomen. Van ons geklaag over het weer tot de rekening tot op de cent splitten en de fiets gebruiken alsof het een auto is. Het zijn niet alleen typische eigenaardigheden die alleen wij Nederlanders begrijpen, maar ook eigenaardigheden waar Nederlanders stiekem zelf ook best trots op zijn (42%).

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction en Venco naar typische Nederlandse eigenaardigheden, onder 1.024 Nederlanders in de leeftijd van 18 t/m 70 jaar.

Wat we de meest grappige eigenschap vinden

Dat we op kampeervakantie eerst langs de supermarkt gaan om eten voor de hele vakantie in te slaan, vinden we zelf de meest grappige Nederlandse eigenschap (34%), gevolgd door het feit dat dat we graag en veel klagen, vooral over het weer (30%). Ook gniffelen we over het feit dat we ons nationale elftal met zijn zeventien miljoenen tegelijk coachen (23%), dat we eigenlijk helemaal niet zo goed Engels spreken als we zelf soms denken en onze kringverjaardagen (22%).

Meest typische eigenschappen

In dit onderzoek werd ook gevraagd wat Nederlanders nu de meest typisch Nederlandse eigenaardigheid vinden. Ook daar scoort ons geklaag en gemopper- vooral over het weer- hoog (50%), net als het gegeven dat we in Nederland voor alles wel een regeltje hebben (38%) en onze gewoonte om iedereen met drie kussen te begroeten (35%).

Trots

Het onderzoek toont ook aan dat we niet alleen zelf best kunnen lachen om sommige (merkwaardige) gewoonten die zo bij ons Nederlanders horen, maar dat we ook trots zijn op onze eigenaardigheden en ons Nederlanderschap. Sterker: ruim zestig procent van de Nederlanders zou, als dat zou kunnen, weer als Nederlander geboren willen worden.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?