Keti Koti Festival in Afrika Museum

Keti Koti Festival

Op zaterdag 23 juni vindt de 10e editie van het Keti Koti Festival plaats in het Afrika Museum. Met een uitgebreid programma wordt er stil gestaan bij het slavernijverleden én wordt er vrijheid en verbondenheid gevierd. Een dag vol rituelen en tradities, muziek, dans en ontmoetingen met bijzondere mensen.

Verbroken ketenen

Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams. Voor velen is het een onbekend begrip. Keti Koti symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, na ruim twee eeuwen slavernij, in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Voor het 10e jaar op rij vindt er daarom  in het Afrika Museum het succesvolle Keti Koti Festival plaats.

Keti Koti Festival, terugblik op de geschiedenis

Het festival staat stil bij het verleden en het heden. Er is aandacht voor de geschiedenis van de slavernij, maar ook voor het feit dat slavernij en mensenhandel nog steeds voorkomen in onze wereld. Met lezingen over de ontwikkelingen rondom de Para plantages, de Keti Koti talks over het verband tussen het slavernijverleden en huidige machtsstructuren en ongelijkheid, een voordracht uit het boek ‘Met eigen ogen’ en gedichten en verhalen van spokenword artiesten.

Vieren van vrijheid en verbondenheid

Het vieren van de vrijheid en verbondenheid speelt een grote rol tijdens het festival. Op het programma staan live muziekoptredens van kaseko-band Kankantrie en salsa-band Cache Royal. Er zijn creatieve workshops te volgen, een optreden van Jetty Mathurin als Taante en een grote Caraïbische Markt met vele kleurrijke kramen met bijzondere producten en een grote Foodmarkt met authentieke Surinaamse en Antilliaanse producten. Deze bijzondere dag wordt gepresenteerd door presentatrice en comédienne Stacey Esajas.

Kijk voor het complete programma op www.afrikamuseum.nl. Online voorverkoop is € 5,00. Kom je in koto of traditionele Afrikaanse kleding? Dan betaal je slechts € 7,00 aan de deur.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.