Keti Koti Festival: herdenken van slavernijverleden en vieren van vrijheid

Keti Koti Festival

Op zaterdag 17 juni vindt de 9e editie van het Keti Koti Festival plaats in het Afrika Museum. Inhoudelijk en feestelijk sta je deze dag stil bij het slavernijverleden en wordt vrijheid gevierd. Een dag vol rituelen en tradities, muziek, dans en ontmoetingen met bijzondere mensen.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti betekent letterlijk ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863, na ruim twee eeuwen slavernij, in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Aandacht voor deze geschiedenis

Voor het negende jaar op rij vindt in het Afrika Museum het Keti Koti Festival plaats. De rol die Nederland speelde in de internationale slavenhandel krijgt weinig aandacht in ons onderwijs. Ieder jaar moet opnieuw uitgelegd worden wat Keti Koti betekent.

Daarom is aandacht voor deze geschiedenis belangrijk, omdat onbewuste patronen van discriminatie en stereotypering vaak hun oorsprong vinden in kolonialisme en slavernij. Deze patronen spelen in onze samenleving nog steeds een rol. Met lezingen over onder meer het openbaar maken van slavernijregisters, een Keti Koti Tour en ‘Verhalen uit een ver verleden’ kijk je tijdens het Keti Koti Festival naar de slavernijgeschiedenis.

Keti Koti Festival

Op het programma staan live muziekoptredens van kaseko-bands Corona en Sabakoe. Er creatieve workshops te volgen, een show van Kopro Beki Prodo waarin zij de Surinaams-Creoolse traditie van de kopro beki’s showen en een grote Caraïbische Markt. Daarnaast wordt deze bijzondere dag gepresenteerd door presentatrice en comédienne Stacey Esajas.

Kijk voor het complete programma op www.afrikamuseum.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.