Kerst en Oud & Nieuw in Brazilië: uitbundig je feestdagen vieren

Kerst en Oud & Nieuw in Brazilië
Foto: Alexandre Macieira

Ga je voor een koude, witte kerst in eigen land of kies je voor warme, kleurrijke kerstdagen in Brazilië? Het Zuid-Amerikaanse land staat bekend om haar uitbundige feesten. Kerstmis en Oud & Nieuw zijn geen uitzonderingen. Van de grootste drijvende kerstboom ter wereld en feestelijke parades tot aan aftellen naar het nieuwe jaar op het strand van Copacabana.

Grootste drijvende kerstboom

Bezoek de Rodrigo de Freitas lagune in het hart van Rio de Janeiro om de grootste drijvende kerstboom ter wereld te aanschouwen. Al twintig jaar lang drijft op het water een 85 meter hoge stalen kerstboom die tot en met de piek versierd is met 3,1 miljoen kerstlampjes. De boom die ruim 542 ton weegt, vertegenwoordigd ieder jaar een ander thema. Dit jaar symboliseert de lichtshow de kracht van vernieuwing en verjonging. Het meer waar de kerstboom op drijft, zal tijdens de Olympische Spelen van 2016 het domein zijn van de roeiers en de kanoërs.

Feest van het licht in kersthoofdstad Gramado

Eén van de grootste kerstfestivals ter wereld wordt Natal Luz, oftewel ‘het licht van Kerstmis’ genoemd. Het vindt jaarlijks plaats in Gramado, in het zuiden van Brazilië in de staat Rio Grande do Sul. De stad wordt met recht de ‘kersthoofdstad van het land’ genoemd. Zo zijn de straten van Gramado versiert met kerstbomen en knipperen meer dan 54.000 ledlampjes vrolijk mee op kerstmuziek. Dit jaar vindt de dertigste editie van Natal Luz plaats, daarom zijn de meer dan 500 concerten, shows en parades uitbundiger dan ooit. De festiviteiten zijn al in volle gang, want het festival is al op 30 oktober begonnen. Gelukkig duurt het nog tot en met 17 januari 2016 voordat de lichten weer gedoofd worden.

Oudejaarsavond op Copacabana

Spectaculair vuurwerk, live muziek en non-stop dansen op het beroemde strand van Copacabana in Rio de Janeiro: zo verwelkomen de Brazilianen het nieuwe jaar. Tijdens Réveillon, oftewel Oud en Nieuw, trekken twee miljoen bezoekers naar het strand voor een waanzinnig feest. De sfeer doet denken aan carnaval. Het verschil met carnaval is echter dat de Brazilianen zich op oudejaarsavond geheel in het wit kleden; ze geloven dat dit geluk brengt voor het nieuwe jaar.

Meer informatie?

Bezoek dan www.visitbrasil.com, @visitbrasil op Instagram of  www.twitter.com/visitbrasil.

Afbeelding: Alexandre Macieira

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.