Kenia krijgt ‘Netherlands Business Hub East Africa’ in Nairobi

Netherlands Business Hub East Africa

Kenia krijgt voor het eind van 2015 een Netherlands Business Hub East Africa. RVO directeur Internationale Programma’s, Bas Pulles en de Nederlandse ambassadeur in Nairobi, Joost Reintjes, kondigden tijdens het ‘Doing Business in Kenya’ evenement op 5 maart jongstleden in Den Haag officieel aan dat deze Hub in Nairobi wordt gevestigd.

Namens de private sector waren initiatiefnemers Netherlands-African Business Council (NABC) en Netherlands Water Partnership (NWP) aanwezig om toelichting te geven over het opzetten en inrichten van de Hub.

Groeiende markt in Oost-Afrika

De Netherlands Business Hub biedt business services aan leden en klanten die de toenemende mogelijkheden van de groeiende Oost-Afrikaanse markt willen benutten. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelings-samenwerking): ‘De Afrikaanse economie laat al jarenlang een sterke groei zien en voor Nederlandse ondernemers zijn er tal van mogelijkheden. Met een Netherlands Business Hub in Kenia kunnen we bedrijven nog beter ondersteunen om de Oost-Afrikaanse markt op te gaan. Dat is goed voor onze bedrijven én voor brede lagen van de bevolking daar die er een bestaan door kunnen opbouwen.’

De Hub biedt onder andere een uitgebreid lokaal netwerk, goede marktinformatie en ‘serviced office space’. In samenwerking met de Nederlandse ambassade zal de Hub ook Nederland promoten. Op deze manier kan ondernemend Nederland, eventueel met ondersteuning van de Nederlandse overheid, de mogelijkheden benutten van de opkomende economieën in Kenia en Oost-Afrika.

Ontwikkeling ondernemingsklimaat

[pullquote]“De Afrikaanse economie laat al jarenlang een sterke groei zien en voor Nederlandse ondernemers zijn er tal van mogelijkheden.”[/pullquote]
De Hub bevordert ontwikkelingsrelevante handel en investeringen tussen Nederland en Oost-Afrika. Het levert een bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzaam ondernemingsklimaat in Kenia en aan de ontwikkeling van de private sector. Hierbij is ook aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen volgens de richtlijnen van het OECD.

Hulp naar handel

De Hub wordt in de loop van 2015 operationeel en vestigt zich op een centrale locatie in Nairobi. In het kader van ‘van hulp naar handel’ levert de Hub een waardevolle bijdrage aan de uitvoering van de hulp, handel en investeringsagenda. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt  een subsidiebedrag beschikbaar als tegemoetkoming in de exploitatiekosten voor de eerste drie jaar. Daarna zal de Hub zonder overheidssteun op eigen benen staan.

Afbeelding: Urban Jungle Safari, origineel van Robbert van der Steeg op Flickr, Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic licentie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.