Kawaii-kunst in Museum Volkenkunde, schattig met een twist

Grappige fantasiewezens uit de games van Nintendo, jonge meisjes met grote ogen in strips en tekenfilms: ‘schattig’ of kawaii is een van de meest typerende kenmerken van de Japanse popcultuur. Maar kawaii betekent meer dan alleen ‘schattig’. Het woord staat ook voor onvolwassenheid, hulpeloosheid, zachtheid. In de nieuwe tentoonstelling COOL JAPAN zijn zowel historische als actuele voorbeelden van deze ‘cute culture’ te zien.

De kawaii-cultuur is ontstaan als protest van meisjes die zich verzetten tegen volwassen worden, hard werken en de strikte eisen van de maatschappij. Later zorgde de populariteit van kawaii voor enorm commercieel succes. Niet alleen binnen Japan, maar in de hele wereld zijn kawaii-iconen als Hello Kitty goed voor spectaculaire omzetten.

Kawaii-kunst: niet zo onschuldig

De focus op kawaii mag dan ontstaan zijn uit protest tegen de hoge verwachtingen van de Japanse maatschappij, de schattigheidscultuur stuit ondertussen zelf ook op verzet. Hedendaagse Japanse kunstenaars zijn opgegroeid met een overdaad aan kawaii. Dat ze gebruik maken van de bijbehorende tekenstijlen is dus te verwachten. Maar in hun onderwerpen belichten ze dieper liggende kwesties zoals een persoonlijk verlangen naar kindertijd. Of de seksualisering die je dagelijks tegenkomt in kawaii producten.

Sleepless Night - Nara YoshitomoYoshitomo Nara

Yoshitomo Nara is een van de bekendste kunstenaars van Japan. In zijn werk komen veel kinderen voor die op het eerste gezicht schattig lijken. Maar als je beter kijkt, zie je ergens een gemene blik, onderhuidse boosheid, of treurnis. Door die tegenstelling overschrijden de figuren de grenzen tussen kind-zijn en volwassenheid. Op de vraag hoe zijn fans reageren op zijn werk, antwoordt Nara dat hij heeft gemerkt dat veel fans zichzelf identificeren met de beelden en hier hun eigen verhalen omheen bedenken.

Deze dag kun je een drietal kunstwerken van Yoshitomo Nara zien in de tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde. Een daarvan is Sleepless Night. Het figuurtje is het soort karakter waar Nara om bekend staat: een lief kindje, maar in dit geval chagrijnig door slapeloosheid. Ook wordt het enorme keramiek beeld Otafuku II en de schildering M.I.A. (Missing in Action) van Nara getoond.

COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening. Museum Volkenkunde opent de deuren voor de grote tentoonstelling COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld. COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van Hokusai tot Final Fantasy en van herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Aan de hand van historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie van het museum zie je dat de iconen van nu een lange geschiedenis hebben.

De tentoonstelling COOL JAPAN is tot en met 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden. Meer info op volkenkunde.nl.

Afbeelding: Sleepless Night; Epoxy; Nara Yoshitomo (1959-); 2007.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.