KAWAHARA KEIGA – Fotograaf zonder camera

Kawahara Keiga

Kawahara Keiga (1786 – circa 1860) wordt wel ‘de Japanse fotograaf zonder camera’ genoemd. Voor het eerst in meer dan 25 jaar presenteren Museum Volkenkunde en Japanmuseum SieboldHuis te Leiden een groot overzicht van zijn mooiste werken afkomstig uit de collectie van Volkenkunde. Geen enkele Japanse kunstenaar heeft iets vergelijkbaars nagelaten.

De schilderingen

‘De hofreis’ is het thema van de expositie in Museum Volkenkunde. Een fascinerend geschilderd verslag in meer dan vijfentwintig werken van de hofreis van Deshima naar Edo, het tegenwoordige Tokyo, de hoofdstad en residentie van de keizer. Een onderneming die elke vier jaar plaatsvond met strikte regels als eerbetoon aan de keizer. Het Japanse landschap en taferelen van de reizigers zijn uiterst gedetailleerd in beeld gebracht door de kunstenaar. De schilderingen op zijde dateren uit 1826, het jaar waarin Keiga in gezelschap van Philipp Franz von Siebold, arts/wetenschapper en grondlegger van het museum in Leiden en het opperhoofd De Sturler de tocht ondernam.

Keiga

In opdracht van de Nederlanders heeft de kunstenaar Keiga tussen 1820 en 1830 een enorm oeuvre gerealiseerd. Met zijn kenmerkende naturalistische stijl heeft hij een breed scala aan onderwerpen vastgelegd: van uiteenlopende Japanse gewoonten, gebruiken, feestdagen en seizoenen, scenes uit het dagelijks leven, flora en fauna tot handwerkslieden en hun gereedschappen.

De Japanverzameling van Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde beschikt dankzij deze schilderwerken en andere unieke voorwerpen uit het begin van de negentiende eeuw over een compleet beeld van de Japanse samenleving in die tijd. De eerder genoemde Siebold (1796-1866) en andere prominente bestuurders op Deshima als Johannes Frederik van Overmeer Fisscher (1800-1848) en Jan Cock Blomhoff (1779-1853) legden Japanverzamelingen aan die de basis vormen van Museum Volkenkunde. Een Japancollectie die nergens ter wereld wordt geëvenaard.

Keiga in Museum Volkenkunde

Gelijktijdig met de tentoonstelling in Museum Volkenkunde toont Japanmuseum SieboldHuis in Leiden schilderingen van Keiga. Meerdere thema’s en in 2 delen: op 13 januari 2015 vindt een wisseling plaats.

De schilderingen van ‘de hofreis’ in Museum Volkenkunde zijn van 28 november 2014 t/m 22 februari 2015 te bewonderen.

Meer weten? Zie www.volkenkunde.nl en www.sieboldhuis.org.

Afbeelding: © Museum Volkenkunde

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.