Kampeer deze zomer op De Buurtcamping!

De Buurtcamping

Deze zomer worden maar liefst 18 parken in Nederland omgetoverd tot Buurtcamping. In een tijd waarin veel wordt gesproken over de kloven in onze samenleving, biedt De Buurtcamping een eenvoudige oplossing. Alle mensen die de buurt rijk is, ontmoeten elkaar tijdens een ontspannen vakantie in eigen park. Je groet elkaar, helpt elkaar en leert zo gemakkelijk nieuwe mensen kennen. En dit jaar kamperen buren niet alleen in de grote steden, want ook bewoners van plaatsen als Haulerwijk, Nieuwegein en Kampen zetten hun tent op in hun buurt.

‘Door samen de camping op te bouwen, te genieten bij het kampvuur of een potje te badmintonnen, leren buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden elkaar beter kennen,’ aldus initiatiefnemer Roderik Schaepman.

Hipster en opa’s

De Buurtcamping zorgt voor bijzondere ontmoetingen. Zo vonden er in 2016 per persoon gemiddeld 13 nieuwe ontmoetingen plaats en zag 83% van de kampeerders elkaar daarna nog in de buurt. De hipster raakt tijdens het kampvuur voor het eerst in gesprek met de bijstandsmoeder uit de straat. De opa die nog nooit eerder kampeerde, speelt een potje yahtzee met kinderen uit de buurt.

Een kampeerplek voor elke buur

De kampeerplekken van De Buurtcamping zijn verdeeld in drieën. Eénderde van de kampeerplekken is voor betalende buren, éénderde is voor buren die als vrijwilliger meehelpen. Dan is er nog éénderde voor buren die om financiële redenen niet op vakantie kunnen: zij kamperen met een fikse korting. Bij de reservering kunnen betalende campinggasten bijdragen aan de kampeerspullen of de kampeerplek van mensen met een minimum inkomen.

Samen maak je De Buurtcamping

In 2013 begon stichting De Buurtcamping met 1 camping en is inmiddels uitgegroeid met 18 campings door heel Nederland. De Buurtcamping groeit door en wil binnen een aantal jaar heel Nederland elkaar laten ontmoeten tijdens een ontspannen vakantie in eigen park.

De Buurtcamping wordt georganiseerd door buurtbewoners en -organisaties, met de bijzondere steun van lokale bedrijven, gemeenten, Stichting Doen, het Oranje Fonds en Dioraphte. Vanaf dit jaar werkt het landelijk bedrijfsleven ook mee aan de droom van stichting De Buurtcamping. Zo steunt Telfort De Buurtcamping, omdat het telecombedrijf voor iedereen genieten bereikbaar wil maken. Juist ook voor buurtbewoners die om financiële redenen niet op vakantie kunnen.

Op www.debuurtcamping.nl vind je een overzicht van alle Buurtcampings, wanneer deze plaatsvinden en kun je je kampeerplek reserveren. Op de meeste Buurtcampings zet je je tent op in het eerste weekend van de schoolvakantie.

Afbeelding: Tom Baas.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.