Jubileumeditie Cinéma Arabe: 15 jaar spraakmakende filmcultuur

Cinéma Arabe 2019

Festival Cinéma Arabe viert trots haar vijftiende verjaardag! Van 7 tot en met 12 mei zijn in Rialto en de Melkweg in Amsterdam en in Lumière Cinema in Maastricht de nieuwste speelfilms, korte films en documentaires uit de Arabische wereld te zien. Films die prikkelen, amuseren, opschudden of aanzetten tot discussie.

‘Toen het festival in 2004 begon, was de noodzaak en de maatschappelijk behoefte groot om nieuwe verhalen uit de Arabische wereld naar Nederland te halen. Vijftien jaar later in de huidige, snelle beeldcultuur, lijkt deze behoefte verder te zijn gegroeid. Een nieuwe generatie Arabische filmmakers staat vaak onder druk, omdat in veel Arabische landen de censuur strenger is dan ooit. De revolutionaire wind van de Arabische lente is gaan liggen en toch is er hoop,’ aldus Festival directeur Adel Salem.

Jubileumeditie

Deze jubileumeditie presenteert negentien nieuwe films van Arabische makers uit onder meer Tunesië, Syrië, Marokko, Qatar, België en Italië, waarvan dertien Nederlandse premières. Ook kijkt het festival terug op 15 jaar Cinéma Arabe, met een selectie van de meest spraakmakende en geliefde films uit de geschiedenis van het festival.

Openingsfilm Fatwa

Het festival opent op 7 mei met de Nederlandse première van de Tunesische speelfilm Fatwa, in aanwezigheid van regisseur Mahmoud Ben Mahmoud. In dit spannende en urgente drama probeert een gescheiden, naar Europa geëmigreerde vader grip te krijgen op de keuzes die zijn zoon maakte in de maanden voor hij bij een motorongeluk om het leven kwam. De zoektocht voert hem dwars door Tunis en leidt naar een gemeenschap van radicale gelovigen. Wat zocht de seculier opgevoede Marouane hier, en waarom eindigde dit in zijn dood? Ahmed Hafiene won voor zijn hoofdrol in deze film de prijs voor Beste Acteur op het filmfestival van Carthago. In Caïro werd Fatwa uitgeroepen tot Beste Arabische Film.

Botsing tussen jonge generatie en hun ouders

Rond het actuele onderwerp van openingsfilm Fatwa is een themaprogramma gevormd, met films die de botsing tussen de jonge generatie en hun ouders belichten. In Fatwa en de korte film Brotherhood speelt dit conflict een rol bij radicalisering; in de korte film Le chant d’Ahmed blijkt een vlucht in de criminaliteit het voorlopige resultaat. De speelfilm For a Happy Life laat zien hoe taboes, restricties en ouderlijke onmacht tot dramatische consequenties kunnen voeren. Ook Fièvres (2014) en Le grand voyage (2004), twee titels uit het retrospectief, brengen via ontroerende vertellingen in beeld wat de generaties van elkaar scheidt en met elkaar verbindt.

Tunesische films

Cinéma Arabe besteedt ook aandacht aan de opmerkelijke productie van Tunesische films in de afgelopen jaren, een fenomeen dat niet los gezien kan worden van de politieke omwenteling in het land waar eind 2010 de Arabische Lente begon. Hoewel de recente ontwikkelingen in buurland Algerije bewijzen dat het vuur van de opstand nog niet is gedoofd, is Tunesië tot nu toe het enige land waar een autoritair regime met succes werd vervangen door een pluralistische democratie.

Uit de rijke productie van de afgelopen twee jaar vertoont Cinéma Arabe de speelfilms Whispering Sands (in aanwezigheid van regisseur Nacer Khemir), Look at Me en Fatwa, en de korte films Nefta Football Club en Brotherhood.

Traditiegetrouw creëert het filmfestival ook ruimte voor ontmoetingen met filmmakers en gasten in Q & A’s en paneldiscussies.

Meer weten of het festival bezoeken? Zie dan de teaser van het filmfestival op Youtube of bezoek cinemaarabe.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.