Jordanië goes eco!

Jordanië

Jordanië goes eco! De Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN) zet zich in voor ecotoerisme in Jordanië. Op deze manier hebben reizigers zo min mogelijk negatieve effecten op de natuur en zo veel mogelijk positieve effecten op de lokale gemeenschap. Een win-win situatie waarin jij de natuur optimaal kan beleven. Hier staan drie prachtige natuurreservaten mét eco-accomodaties op een rijtje.

Ajloun Nature Reserve

Het Ajloun Natuurreservaat ligt in de prachtige Ajloun hooglanden, zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van Amman. Het is de perfecte omgeving voor wandel- en fietstochten door de uitgestrekte bossen van eiken- en pistachebomen. Vogelliefhebbers halen hun hart op en met een beetje geluk spot je een ree. Het aantal wilde reeën nam door de ontbossing en woestijnvorming van de afgelopen 200 jaar drastisch af. In 1988 greep men in om totale uitsterving te voorkomen: er werd een fokprogramma geïnitieerd, en het Ajloun Nature Reserve was geboren. Met de reeën gaat het de goede kant op en wij zijn blij dat we kunnen genieten van dit fraai stukje natuurschoon.

Maak eveneens kennis met de projecten van de Jordanese vrouwen. Zo is er het Soap House, waar olijfolie en bloemenextracten omgetoverd worden tot zeep. Bekijk dit proces en klets ondertussen met de vrouwen. Daarnaast is er het Calligraphy House, waar je zelf je Arabische kaligrafie-skills kunt ontwikkelen. In het Biscuit House kun je jezelf opladen voor de rest van de wandel- of fietstocht met koekjes, energierepen en chips gemaakt van lokale ingrediënten.

Helemaal back to nature en wakker worden met uitzicht over de hooglanden? Ga dan kamperen in de heuvels bij Rasoun Camp. Je slaapt in tenten en kunt genieten van een traditionele maaltijd. De camping is helemaal eco: stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Is kamperen iets te veel back to basic? Huur dan een hut of bungalow in het Ajloun Forest Reserve. Daar heb je net iets meer luxe, maar ben je nog wel midden in de natuur.

Mujib Biosphere Reserve

Vlakbij de oostkust van de Dode zee ligt het enorme Mujib Biosphere Reserve. Dit natuurreservaat ligt in de diepe Wadi Mujib kloof die in de Dode Zee eindigt. Er zijn meer dan 420 soorten planten, 102 soorten vogels en vele soorten roofdieren. Zo vind je er vossen, hyena’s, jakhalzen, wilde katten en wolven. Maak een te gekke kanotocht of trek je wandelschoenen aan voor een sportieve hike. De meeste wandeltochten door de prachtige kloof beginnen bij de Dode Zee. Bij sommige wandelingen baan je je een weg door het water, een set droge kleren is dus aan te raden!

Bij de Dode Zee zijn er vele prachtige 5-sterren hotels te vinden. In plaats daarvan kun je ook overnachten in de unieke eco-huisjes van Mujib Chalets. Slechts enkele meters van de Dode Zee en met een prachtige zonsondergang beleef je de natuur maximaal.

Dana Biosphere Reserve

In het hart van het bergachtige Dana Natuurreservaat, gelegen in Zuid-Centraal Jordanië, liggen de idyllische lodges van Feynan Ecolodge. Deze eco-lodges zijn door National Geographic Traveler Magazine uitgeroepen tot één van de 25 beste eco-lodges ter wereld. Begin je dag met een traditioneel Arabisch ontbijtbuffet om daarna te voet of per mountainbike de adembenemende natuur van het Dana reservaat te verkennen. Een andere optie is een bezoek brengen aan één van de honderd archeologische schatten van het gebied, zoals oude kopermijnen, Byzantijnse kerken en een Romeins aquaduct. Neem deel aan een kookcursus of leer hoe je kohl (Bedouin eyeliner) maakt. Sluit de dag af met een verrukkelijk vegetarisch driegangen diner onder de sterrenhemel.

Afbeelding: Mujib Biosphere Reserve © 2015 TMC, All rights reserved.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.