Israëlisch nationaal park Maresha en Beit Guvrin opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst

Maresha en Beit Guvrin

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) heeft de grotten van Maresha en Beit Guvrin toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed. Hiermee komt het aantal Israëlische vermeldingen op deze prestigieuze lijst op acht.

Beit Guvrin Nationaal Park wordt door UNESCO een “microkosmos van het Land van de Grotten” genoemd: door de ligging van het gebied op het historische knooppunt van de handelsroutes van Mesopotamië tot Egypte, geeft Beit Guvrin inzage in de mozaïek van culturen en hun evolutie over een periode van meer dan 2000 jaar.

Grotten van Maresha en Beit Guvrin

De grotten van Maresha en Beit Guvrin vormen een “stad onder een stad” en zijn een selectie kunstmatige grotten. Onder de oude zustersteden van Maresha en Beit Guvrin bevinden zich kamers en netwerken met verschillende vormen en functies. Ze getuigen van een grote verscheidenheid aan ondergrondse bouwmethoden en van opeenvolgende periodes van opgravingen en gebruik, gedurende meer dan 2000 jaar, vanaf de IJzertijd tot de tijd van de Kruistochten. De ondergrondse ruimtes functioneerden eerst als steengroeven, maar deze werden omgebouwd voor diverse landbouw- en ambachtsdoeleinden zoals oliepersen, columbaria (duiventillen), stallen, ondergrondse reservoirs en kanalen, baden, grafcomplexen en aanbiddingsplaatsen. Tijdens moeilijke tijden werden de grotruimtes als schuilplaatsen gebruikt.

Andere Israëlische vermeldingen op de werelderfgoedlijst

De overige Israëlische vermeldingen op de werelderfgoedlijst zijn de heilige plaatsen van de Bahá’i in Haifa en West-Galilea, de bijbelse tels – Megiddo, Hazor en Berseba, de Wierookroute – de woestijnsteden van de Negev, Masada, de Oude Stad van Akko, de Witte Stad van Tel Aviv en de menselijke evolutiegebieden op de berg Karmel.

Lees meer over Maresha en Beit Guvrin op de website van UNESCO.

Afbeelding: Beit Guvrin

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.