Irakese vrouw helpt jongeren om niet deel te nemen aan de gewapende strijd

Ibtesam Lateef Kadhim

Het valt niet mee om je in Irak, te midden van een heftige strijd tegen IS, Koerdische strijders, het Irakese leger en een westers-Arabische coalitie, uit te spreken voor vreedzaam samenleven. Toch is dit precies wat de vredesactivisten van ‘Wij zijn allemaal burgers’ (Kulluna Muwatinun) doen. Op dit moment is zij in Nederland om haar verhaal te vertellen.

Samen met andere Iraakse vredesactivisten heeft Ibtesam Lateef Kadhim het dialoogprogramma Kullina Muwatinun opgezet. Hierin stimuleert ze Irakese burgers om zich eerst inwoner van het land te voelen en dan pas yezidi, sjiiet, soenniet, christen of anderszins.

Weerstaan van maatschapelijke druk

En daarmee stimuleert Ibtesam veel jongeren om de enorme maatschappelijke druk te weerstaan om deel te nemen aan de gewapende strijd. Want in de strijd tegen IS, voelen jonge Irakezen zich genoodzaakt om dienst te nemen in een van de vele milities in het land.

Ibtesam Lateef Kadhim

Ibtesam (43) woont en werkt in Bagdad, maar reist door heel Irak om vertegenwoordigers van het programma ‘Wij zijn allemaal burgers’ te coördineren. Ze is getrouwd en heeft drie dochters. Vóór PAX werkte ze bij een Irakese vrouwenorganisatie.

‘We Are All Citizens’

Het programma ‘We are all citizens’ richt zich op het bevorderen van burgerschap en op het verminderen van etnische en religieuze spanningen in Irak. Zo is onder meer een actief netwerk van jongeren, zogenaamde Ambassadeurs van Burgerschap, opgezet, vergelijkbaar met de Ambassades van Vrede van PAX in Nederland. De Iraakse jongeren organiseren trainingen, uitwisselingen en evenementen op het gebied van burgerschap, solidariteit en verzoening tussen gemeenschappen en de rechten van minderheden. Ook heeft het programma een mediacomponent waarbij partners lokale media monitoren en onderzoeken over diversiteit publiceren om de publieke opinie in Irak te beïnvloeden. PAX voert dit programma uit in samenwerking met Free Press Unlimited en met de Iraakse maatschappelijke organisaties Al Mesalla, Al Tahrir an Nuzumiyy en het Independent Media Center Kurdistan.

Meer informatie?

Kijk dan eens op weareallcitizens.org en www.paxvoorvrede.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.