Internationale Vrouwendag 2018: Time is Now – Rural and Urban Activists Transforming Women’s Lives

Internationale Vrouwendag 2018

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staat het werk van activisten binnen deze wereldwijde beweging in de kijker. Onder het thema van dit jaar Time is Now: Rural and Urban Activists Transforming Women’s Lives, worden over de hele wereld evenementen gehouden rondom het dynamische werk van activisten en hun inzet voor verandering.

Activisme

Via marsen van solidariteit, virale sociale mediacampagnes, willen mensen mensen over de hele wereld een toekomst bereiken met gendergelijkheid. Hoewel sommige van deze bewegingen de krantenkoppen hebben veroverd, blijven andere inspanningen ver weg van de schijnwerpers. Vandaag is de dag om die schijnwerpers op alle activisten te te laten schijnen.

Eén op de drie vrouwen ervaart geweld tijdens hun leven, 830 vrouwen sterven elke dag tijdens hun zwangerschap dat te voorkomen is en slechts eén op vier parlementariërs wereldwijd zijn vrouwen.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, UN Women Executive Director: ‘We weten dat een in gezonde samenleving een wijde range aan stemmen wordt gehoord. Echter, miljoenen vrouwen wereldwijd wordt het zwijgen opgelegd en hun potentieel ingeperkt. De huidige solidariteitsbewegingen moeten een kantelmoment zijn voor verantwoording: een einde maken aan straffeloosheid en de cyclische armoede van vrouwen in zowel landelijke als stedelijke gebieden. Politiek activisme – van zowel mannen als vrouwen – moet gericht zijn op verandering voor degenen die het het meest nodig hebben.’

Genderongelijkheid deze dag

Eén op de drie vrouwen ervaart geweld tijdens hun leven, 830 vrouwen sterven elke dag tijdens hun zwangerschap dat te voorkomen is en slechts eén op vier parlementariërs wereldwijd zijn vrouwen. Het zal 2086 zijn voordat we de genderloonkloof dichten als de huidige trends zich voortzetten zonder actie te ondernemen.

Internationale Vrouwendag 2018

In New York laten vandaag Reese Witherspoon, activiste Mónica Ramírez (co-founder and President van Alianza Nacional de Campesinas) en Danai Gurira onder meer hun stem horen voor de gepassioneerde gender activisten wereldwijd. In Nederland wordt onder andere op 11 maart aandacht aan Internationale Vrouwendag geschonken in het World Forum Den Haag. Daarnaast zijn er in diverse plaatsen in ons land activiteiten om deze vrouwelijke dag te vieren.

Naar Den Haag op 11 maart? Bezoek www.vrouwendagdenhaag.nl voor meer informatie. Ga naar www.unwomen.org voor meer informatie over Internationale Vrouwendag 2018.

Afbeelding: UN Woman/Bruno Spada.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.