Bijzondere vrouwen gevangen in één shot

Internationale fotowedstrijd SCA en Getty Images

SCA, een wereldwijd hygiëne- en bosproductenbedrijf, organiseerde samen met Getty Images een internationale fotowedstrijd en geeft hiermee een podium aan jong talent. Deelnemers werden uitgedaagd een foto in te sturen waarin een vrouw met een speciaal verhaal centraal staat.

De competitie is een initiatief van SCA, dat dit jaar meedeed aan de Volvo Ocean Race met een zeilteam bestaande uit alleen maar vrouwen. De winnaressen van de competitie gingen naar een stop-over locatie van de zeilrace, om daar hun fotografische bijdrage te leveren.

Wereldse portretten

‘We zijn onder de indruk van de enorme diversiteit van de foto’s die zijn ingestuurd. Ook vinden we het bijzonder om te zien hoe deze vrouwelijke fotografen hun portfolio ontwikkelen tijdens de stop-overs,’ zegt Gertie Eikenaar, director communications Benelux bij SCA. ‘De wedstrijd is bedoeld om vrouwen in hun kracht te zetten. We verzamelen bijzondere verhalen van gewone vrouwen en hopen via deze weg andere vrouwen over de hele wereld te inspireren,’ aldus Eikenaar.

Zes unieke verhalen

Er zijn in totaal 260 professionele foto’s ingestuurd en er zijn zes winnaressen gekozen, waaronder de Nederlandse Ellen Wissink uit Nijmegen.

1. Ellen Wissink, uit Nijmegen, Nederland met een foto van twee jonge geisha meisjes in Kyoto.
2. Zelda Gardner uit Zuid Afrika met een foto van een jonge vrouw getiteld: ‘All struggles at home.’
3. Sara Strandlund, uit Stockholm, Zweden met een foto van een project genaamd ‘Iron Ladies’, op de foto staat het MAC Synchro 90 team tijdens de Zweedse nationale kampioenschappen voor synchroonzwemmen.
4. Teo Jioshvili, uit Tbilisi, Georgië met een foto van een groep vrouwelijke ambtenaren in Lahore die protesteren tegen hun werkomstandigheden.
5. Babara M. Fuentes, uit Seattle, Verenigde Staten met een foto van de serie ‘El Barrio’ waarop een vrouw staat in een wijk in Havana die haar leeftijd ontstijgt en daarmee stereotypering tegengaat.
6. Holly Powers, uit Oregon, Verenigde Staten met een foto van een winkeleigenaresse die een zwaar leven leidt in een drijvend Chinees dorp, maar dit met gratie doet en kleur aan haar leven geeft.

Women empowerment

Naast de fotowedstrijd heeft SCA een ander initiatief om powervrouwen in het zonnetje te zetten. Met ‘Amazing Women Everywhere’ roept SCA iedereen op om verhalen van bijzondere vrouwen uit alle werelddelen te delen. De geüploade inzendingen worden verzameld in een online mozaïek op . Voor iedere inzending doet SCA een donatie aan het Wereld Natuur Fonds en draagt zo bij aan mens en natuur.

Internationale fotowedstrijd SCA en Getty Images

Foto’s links naar rechts: Babara M. Fuentes – vrouw uit wijk in Havana, Sara Strandlund – MAC Synchro 90 team tijdens de Zweedse nationale kampioenschappen voor synchroonzwemmen, Holly Powers – winkeleigenaresse die een zwaar leven leidt in een drijvend Chinees dorp,  Ellen Wissink – twee jonge geisha meisjes in Kyoto, Zelda Gardner – All struggles at home, Teo Jioshvili – een groep vrouwelijke ambtenaren in Lahore die protesteren tegen hun werkomstandigheden.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.