Studenten met internationale ervaring zijn aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt

Studeren

Studenten met internationale ervaring zijn aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt en vinden sneller een baan. Toch gaan relatief weinig studenten naar het buitenland. Door globalisering vragen steeds meer werkgevers om goed opgeleide mensen met internationale studie- of werkervaring. Internationalisering heeft tot op de dag van vandaag toch weinig bereik onder studenten. De overheid voert beleid om steeds meer studenten de grens over te krijgen. Onder andere Information Planet geeft studenten net dat duwtje in de rug om een kostbare ervaring in het buitenland op te doen. 

Nederland scoort onder Europees gemiddelde

Maar 3,5% van de Nederlandse studenten volgt een volledige opleiding in het buitenland en daarmee ligt Nederland ruim onder het Europees gemiddelde. ‘We moeten studenten blijven enthousiasmeren en stimuleren om ervaring in het buitenland op te doen,’ vindt directeur Hendrikx van Information Planet, een platform die zich hiervoor inzet. ‘Actieve deelname aan beurzen, voorlichtingsactiviteiten op scholen en het verspreiden van ervaringen helpen hierbij. Er valt nog veel terrein te winnen.’

Internationalisering vergroot succes op arbeidsmarkt

Een internationale ervaring is een belangrijke indicator van succes op de arbeidsmarkt, volgens het platform. Door het volgen van een studie of cursus in het buitenland maken studenten kennis met een andere taal en cultuur. Ze ontwikkelen zichzelf en verleggen hun grenzen; letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd bouwen de studenten aan een internationaal netwerk.

Onvoldoende op de hoogte

Information Planet merkt op dat veel studenten onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden om in het buitenland te studeren. De overheid wil daar verandering in brengen. Information Planet draagt daaraan bij door voor iedere student een educatieve ervaring in het buitenland uit te stippelen. Iedereen kan namelijk in het buitenland studeren, werken of een taalcursus volgen, volgens de organisatie. Het onderwijs is van hoge kwaliteit, goed betaalbaar en vaak duurt het studietraject minder lang. Een bacheloropleiding duurt gemiddeld 3 jaar en een masteropleiding is mogelijk zonder schakeljaar. En in het buitenland worden vakken aangeboden die wij hier in Nederland niet kennen.

Ben jij geprikkeld om in het buitenland te gaan studeren of wil je meer informatie? Bezoek dan bijvoorbeeld de website van Information Planet.

Afbeelding: van Mysticsartdesign op Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.