Internationale aidsconferentie in Amsterdam in 2018

Stop Aids
Afbeelding: van IES Ben al Jatib op Flickr, Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.

In 2018 vindt in Amsterdam de tweejaarlijkse internationale aidsconferentie plaats. Dat werd de laatste dag van de conferentie AIDS2016 in Durban, Zuid-Afrika, bekend gemaakt. Het is nu aan Amsterdam én Nederland om de voortrekkersrol in de wereldwijde strijd tegen aids op zich te nemen.

Levensreddende medicijnen lang niet overal toegankelijk

Tijdens de conferentie in Durban hebben meer dan 15 duizend deelnemers uit meer dan 150 verschillende landen de wereldwijde aidsbestrijding geëvalueerd. Louise van Deth, directeur van Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland is allerminst optimistisch : ‘Ik ben bezorgder dan voorheen. De bijdrage van donorlanden aan aidsbestrijding is gedaald, terwijl de hiv-infecties wereldwijd toenemen. Meisjes en jonge vrouwen worden onevenredig hard getroffen door de aidsepidemie.’ De helft van nieuwe infecties treedt op bij key populations, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, drugsgebruikers en transgenders. Van Deth: ‘Dat komt omdat ze in veel landen gediscrimineerd en gecriminaliseerd worden. Levensreddende medicijnen zijn nog lang niet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Als we op deze manier doorgaan, dan ontspoort de aidsepidemie.’

Nog steeds geen aidsvaccin

Ook de wetenschap gaf in Durban geen verlossend nieuws. Er is nog steeds geen aidsvaccin, dat echt een einde kan maken aan de epidemie. Ook het genezen van een hiv-infectie is nog steeds niet mogelijk, hoewel behandeling tegenwoordig zo effectief is dat het hiv-virus niet meer op te sporen is en dus ook niet meer overdraagbaar.

Politieke wil tegen stigma

Wereldwijd zijn er 37 miljoen mensen met hiv, meer dan de helft heeft geen toegang tot medicijnen. Aids is de grootste bedreiging voor jongeren in Afrika, het is doodsoorzaak nummer 1 voor jonge vrouwen wereldwijd. ‘De enige manier om onnodig overlijden aan aids te voorkomen, is preventie, testen en directe behandeling. Dat vraagt een enorme internationale inspanning,’ laat van Deth weten. ‘Maar er is vooral politieke wil nodig om seksisme, stigma en discriminatie van mensen met hiv uit te bannen. Dat is de enige manier om voorgoed een einde te maken aan aids in de wereld.’

PITCH

Het Aids Fonds, in partnerschap met de Nederlandse overheid, investeert de komende jaren in de ondersteuning van jonge mensenrechtenactivisten in landen waar mensen met hiv bedreigd worden door discriminerende wetgeving. In Durban werd een nieuwe samenwerking tussen aidsactivisten uit Nederland en negen andere landen gepresenteerd: PITCH.

Afbeelding: van IES Ben al Jatib op Flickr, Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.