Indrukwekkend natuurlijk Rwanda

Volcanoes National Park Rwanda

Van moerasgebieden tot regenwouden en van de big five tot veertien primatensoorten. Rwanda is rijk aan vier nationale parken en allemaal even bijzonder. Waar je bij de een de meest imposante vulkanen bewondert, vind je in het andere park tientallen verschillende diersoorten en nog eens 700 vogelsoorten op de koop toe. Reis je mee door deze prachtige natuur?

Akagera National Park

Vroeg uit de veren om het spectaculaire landschap en prachtige wildlife te bewonderen is in Akagera National Park absoluut geen straf. In een van de oudste beschermde natuurparken van Afrika staat een gamedrive garant voor een onvergetelijke ervaring. Van goudkleurige savannes en graslanden tot moerassen en berglandschap. In Akagera kun je uren rondrijden zonder andere mensen tegen te komen en waan je jezelf dus echt in een ongerept stukje Afrika.

Het overwegend groene en heuvelachtige landschap wordt gemarkeerd door indrukwekkende vergezichten over de glinsterende meren, zoals het Ihema-meer gelegen op een hoogte van 1292 meter. De door het park stromende Akagera-rivier vormt de natuurlijke grens tussen Rwanda en Tanzania. Akagera is de thuisbasis van ruim 480 vogelsoorten, waaronder de bedreigde schoenbekooievaar en de Roodwangbaardvogel. Dit park heeft een uitzonderlijke biodiversiteit en vormt het grootste beschermde wetlands in centraal Afrika.

Volcanoes National Park

Een bezoek aan dit park staat bij veel reizigers hoog op de wensenlijst en is de thuisbasis van een derde van ’s werelds overgebleven berggorilla’s. Op ruim twee uur rijden van de internationale luchthaven van Kigali is het een van de meest toegankelijke wildparken ter wereld. Het park is vernoemd naar een zestal slapende vulkanen: Bisoke, Muhabura, Karisimbi, Sabyinyo en Gahinga op de grens met Oeganda en Congo.

Het Volcanoes National Park biedt een beschermde leefomgeving voor meer dan 325 berggorilla’s waarvan tien families te bezoeken zijn tijdens een gorillatrekking. Per familie van de berggorilla mogen maximaal 8 personen per dag kennismaken met deze prachtige dieren en ben je maximaal een uur in het gezelschap van deze berggorilla’s.

Nyungwe National Park

In het zuidwesten van Rwanda ligt het oudste regenwoud van Afrika, zich uitstrekkend over de heuvels van het land. Het park heeft door zijn lange historie een grote biodiversiteit met meer dan duizend plantenvariëteiten, honderden vogelsoorten en 76 soorten zoogdieren.

Hike en klim een hele ochtend met een gids door het regenwoud met meer dan 130 kilometer aan prima wandelpaden. De trails trakteren je op prachtige vergezichten, watervallen en moerassen. Neem een kijkje in het woud van bovenaf door de canopywalk te doen, waarbij je diverse hangbruggen passeert.

Lake Kivu

Hoewel het geen nationaal park is, hoort Lake Kivu zeker thuis in dit rijtje van fantastische natuurparken. Met een lengte van 89 kilometer en een breedte van 48 kilometer is Lake Kivu het grootste zoetwatermeer van het land. Het meer dat in zowel Rwanda als Democratisch Republiek Congo ligt, kenmerkt zich door de vele kleine eilandjes en doordat het vrijwel geheel omgeven is door heuvels. Rijdend over de langs de kust kronkelende weg geniet je van prachtige vergezichten en bezoek je twee grotere steden.

Zo vind je in het noorden de plaats Gisenyi, na Kigali de grootste stad van het land, nabij het Volcanoes National Park. Start vanuit Gisenyi de Congo Nile Trail, een pad voor wandelaars, hikers en mountainbikers van maar liefst 227 kilometer langs de oevers van Lake Kivu. Het andere plaatsje Kibuye – tegenwoordig beter bekend als Karongi – is de perfecte tussenstop van Nyungwe naar Volcanoes. Schitterende heuvels, prachtige eilanden in het meer en de gastvrije bevolking zorgen voor een geweldige ervaring. Ook hier bewandel of fiets je een deel van de Congo Nile Trail.

Een andere must see is de Ndaba waterval, die bekend staat als een van de grootste van het land en ligt net buiten Kibuye. Lake Kivu is dus niet alleen een perfecte (eind)bestemming om een aantal dagen tot rust te komen, maar ook voor een actieve vakantie.

Meer info over de natuurparken vind je op www.visitrwanda.com.

Afbeelding: ‘Mt. Bisoke, one of the five volcanoes at the park’ door Volcanoes National Park op Wikimedia, licentie CC BY-SA 4.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.