Indringende theatervoorstelling over mensenhandel

My Name Before Naomi

My Name Before Naomi: een persoonlijke theatervoorstelling over de traumatische gevolgen van mensenhandel. Op donderdag 8 november gaat de voorstelling in première en is tot en met zaterdag 10 november te zien in Frascati in Amsterdam. 

Vrouwenhandel

De hoofdrol van deze voorstelling is voor de Ugandese jonge vrouw Naomi Namutebi, die via mensenhandel in Nederland terechtkomt. Aan de hand van haar verhaal wordt een beeld geschetst van de complexiteit van vrouwenhandel.

Welk traject doorloopt Naomi precies en via welke organisaties en personen? Haar verhaal verandert voortdurend, omdat er zoveel verschillende categorieën de revue passeren. Het gaat namelijk niet alleen over mensenhandel, maar ook over migratie, religie, seksualiteit en traumaverwerking. Bij elke instantie waar Naomi mee te maken krijgt, verandert haar identiteit. Wie is Naomi tussen al die verschillende perspectieven en belangen?

Van GGZ naar theatervoorstelling

De voorstelling is een productie van Frascati Producties en theatergezelschap DEGASTEN in samenwerking met Arq Psychotrauma Expert Groep. Het stuk past in een reeks voorstellingen waarin de potentie van theater met, voor en over een kwetsbare groep mensen in onze samenleving wordt onderzocht. Eerder werd To be or not to be. We will be (2017) gemaakt. Een emotionele voorstelling over de mooie, maar vooral ook traumatische momenten in het leven van de spelers, allen in behandeling bij Equator Foundation (GGZ instelling die deel uit maakt van Arq Psychotrauma Expert Groep). Naomi Namutebi, hoofdrolspeelster van My Name Before Naomi, was één van hen.

Voor het onderzoek van My Name Before Naomi spraken de makers met representanten van verschillende instanties. Zoals het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, de Officier van Justitie, de IND, een politieagent belast met B8-meldingen en een advocaat met expertise asielaanvragen. Maar ook met een psycholoog met expertise PTSS, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, verschillende onderzoeksjournalisten en Sonia en Naomi als ervaringsdeskundigen.

My Name Before Naomi

De voorstelling is een samenwerking tussen DEGASTEN / Arq Psychotrauma Expert Groep / Frascati Producties. Het is woensdag 7 t/m zaterdag 10 november 2018 te zien in Frascatie in Amsterdam. Dry-out is op 7 november en het stuk gaat  8 november in première.

Meer informatie over deze theatervoorstelling? Surf dan naar de site van Frascati.

Omslagfoto: © Jean van Lingen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.