Indonesische modeontwerpers eren traditionele stoffen in hippe designs

Indonesische modeshow in Museon 2018

Op 7 december een hele speciale modeshow gehouden in het Haagse Museon. Haute Couture van traditionele stoffen van de hand van zes hippe Indonesische modeontwerpers op de catwalk!

Het mystieke Indonesië, gelegen in de Gordel van Smaragd, staat al jaren bekend als broedplaats van ontwerpers en designers. Ook in de mode worden er bijzondere dingen gedaan, juist omdat bijna elk van de 17.000 eilanden zijn eigen traditionele stoffen of batik patronen heeft. Sinds 2 oktober 2017 wordt de Indonesische Batik vermeld als UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.

Batik anno 2018

 De kleurrijke vrolijke Batik-patronen komen oorspronkelijk van het eiland Java. Op witte doeken wordt een waterafstotende was in mooie patronen aangebracht. Daarna worden de doeken in verfbaden gedompeld en zo komen de uiteindelijke patronen tevoorschijn.

Voor ons zijn het gewoon prachtig gekleurde doeken, maar voor insiders geven de patronen al eeuwenlang uitdrukking aan de relaties tussen mensen onderling, de verhouding tussen jong en oud en de rangen en standen binnen een samenleving. Met deze doeken zijn een aantal creatieve ontwerpers aan de slag gegaan met als resultaat een hele nieuwe trend in Batik kleding.

Ikat: geweven stoffen uit Oost Indonesië 

Op veel eilanden in het oosten van Indonesië is het dragen van de zogeheten Ikat-stoffen heel gewoon. Iedere streek kent daarbij zijn eigen stijl en kleurgebruik. Het weven van deze stoffen is heel bewerkelijk en de resultaten zijn dan ook prachtig. Tegenwoordig worden de Ikat stoffen ook in moderne kledingstukken gebruikt en zijn nu zelfs ook in hippe couture te bewonderen.

Heritage in een modern jasje

Op 7 december biedt de Ambassade van Indonesië in het Haagse Museon een platform aan 6 verschillende Indonesische modeontwerpers, een tassen-ontwerpster en een sieraden-ontwerpster. Ze laten het Indonesië van nu zien. Ook is er aandacht voor de oorsprong van de verschillende stoffen en hoe deze tegenwoordig gemaakt worden. Mooie tradities en verhalen van vroeger leven voort en worden zo future proof gemaakt.

Nederlandse mode-ontwerpers naar Indonesië

Yetty Haning, van Centrum voor Cultuur en Ontwikkeling-NL, modereert een deel van de modeshow. Deze organisatie nodigt drie Nederlandse ontwerpers uit naar Kupang (provincie Nusa Tenggara Timur) om in 2019 samen te werken met Indonesische vakmensen.

Het resultaat van dit onderzoek en de ontwikkeling van deze drie ontwerpers wordt getoond tijdens de Dutch Design Week 2019 in Eindhoven, in enkele musea en tijdens de Jakarta design Week. Het project staat in het teken van het creëren van een sterkere band tussen Indonesië en Nederland.

Wil je Ikat en Batik met eigen ogen in Indonesië zien? Bezoek dan www.indonesia.travel voor meer informatie voor je reis. 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.