In Limbo Embassy zoekt bondgenoten – crowdfundactie voor ongedocumenteerden

In Limbo Embassy

Met vluchtelingen in de rol van ambassadeurs werpt In Limbo Embassy een ander licht op asielzoekers tussen wal en schip. Deze reizende ambassade voor ongedocumenteerden, begint op vrijdag 24 juli een crowdfundingcampagne om de ambassade van start te laten gaan en bondgenoten achter zich te verzamelen.

In Limbo Embassy is een ambassade voor mensen die zich ‘in limbo’ bevinden: vluchtelingen die niet in Nederland mogen blijven, maar ook niet terug kunnen naar het land van herkomst. Bijvoorbeeld door ongeldige reisdocumenten of een onveilige situatie in het land. Veel van hen voelen zich niet vertegenwoordigd door hun eigen ambassade of door de media. ‘Nog te vaak ontbreekt direct contact tussen vluchtelingen en de samenleving,’ zegt initiatiefnemer Manon van Hoeckel. ‘De mobiele ambassade biedt hierin een neutrale ontmoetingsplek.’

Mazen in de wet

Het reizende kantoor verplaatst zich door heel Nederland. Vluchtelingen, in de rol van ambassadeurs, nodigen buurtbewoners, passanten en ambtenaren uit voor een gesprek. In de ambassade is ruimte voor een gelijkwaardige dialoog, debat en culturele uitwisseling. In Limbo Embassy is gebaseerd op het idee van een echte ambassade, maar heroverweegt tegelijkertijd het ethos ervan. De ambassade vertegenwoordigt de groep mensen in limbo, niet een stuk land. Het gebruikt mazen in de wet waardoor ongedocumenteerden toch de mogelijkheid krijgen een bijdrage te leveren aan de samenleving. Zo worden bijvoorbeeld staatsieportretten verkocht in de openbare ruimte onder het recht op persvrijheid.

Crowdfunding

De crowdfunding campagne is opgezet voor financiële ondersteuning en om een achterban van gelijkgestemden te genereren. Met het opgehaalde bedrag wordt de verbouwing van de ambassade, een promotiecampagne, het transport van de ambassade en de reis- en verblijfkosten van de ambassadeurs gefinancierd. Indien mensen doneren, een staatsieportret of ambassadespeldje kopen, steunen zij niet alleen het project, ze worden ook bondgenoot. De campagne loopt van 24 juli tot en met 23 augustus via crowdfunding platform Voordekunst.

Dutch Design Award

Het project is genomineerd voor de Dutch Design Award in de categorie Communicatie en zal een prominente plaats innemen tijdens de Dutch Design Week, dat 250.000 nationale en internationale bezoekers zal trekken. Een zeer geschikte plek om de visie en missie van In Limbo Embassy verder op de kaart te zetten. In aanloop naar de Dutch Design Week zal de Embassy een meerdaagse pilot houden in Amsterdam, om daarna verder door het land te reizen.

Meer informatie over de crowdfundcampagne op: www.voordekunst.nl. Direct meedoen? Dat kan hier.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.