Homage to Humanity van Jimmy Nelson in Museum aan het Vrijthof in Maastricht

Museum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert tot en met 15 maart 2020 een oeuvre-tentoonstelling van fotograaf Jimmy Nelson. De expositie ‘Homage to Humanity’ biedt een kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen.

Jimmy Nelson

De Brits-Nederlandse fotograaf geniet internationale bekendheid om zijn iconische boeken ‘Before They Pass Away’ (2013) en ‘Homage to Humanity’ (2018). Al zijn hele leven reist hij de wereld over om op de meest afgelegen plekken unieke gemeenschappen te portretteren in hun pure schoonheid en traditionele uiterlijke verschijningen. Met zijn indringende foto’s en de Jimmy Nelson Foundation wil hij mensen bewust maken van culturele diversiteit en de mate waarin deze wordt bedreigd door voortschrijdende technologie en globalisering.

Met de fotograaf op reis

Voor Jimmy Nelson is het zijn grootste museale tentoonstelling in Nederland. In het monumentale museum zijn meer dan veertig foto’s te zien, waaronder niet eerder getoond werk. Daarnaast worden ondersteunende video’s, boeken en reisverhalen gepresenteerd. Als bezoeker ga je als het ware met de fotograaf op reis, op zoek naar de overeenkomsten tussen ons en hen. Daarbij staan de vragen ‘Wat is rijkdom?’ maar ook ‘Waar komen we vandaan?’ en ‘Waar gaan we heen?’ centraal. Met een speciale gratis app kun je toelichtende filmpjes en 360° beelden van de fotolocaties bekijken. Museum aan het Vrijthof organiseert ook een uitgebreid randprogramma, toegespitst op jongeren.     

Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) woonde tijdens zijn jeugd in Afrika en Azië. Hij fotografeert al ruim dertig jaar en exposeert wereldwijd in musea en galeries. Ook is hij een veelgevraagd spreker voor lezingen en presentaties. Het autonome werk van de fotograaf wordt veelvuldig gepubliceerd in toonaangevende media en is gepresenteerd op kunst- en fotografiebeurzen als PAN Amsterdam, Paris Photo, Scope Basel en TEFAF Maastricht.

Naar de expositie? Bezoek dan www.museumaanhetvrijthof.nl voor meer informatie.

Afbeelding: © Jimmy Nelson.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.