HELENDE KRACHT – van Winti tot sjamanisme

HELENDE KRACHT Museum Volkenkunde

Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. Loopt het even niet zo lekker, dan zijn er naast het doktersbezoek volop andere mogelijkheden om de balans te herstellen. Het aanbod is enorm: van orakelkaarten, ayahuasca, handoplegging, klankschalen en hypnotiserende troms tot sjamanen, heksen en voodopriesters. De verzamelnaam voor deze therapeutische behandelingen is healing. Met de grote overzichtstentoonstelling HELENDE KRACHT zet Museum Volkenkunde vanaf vrijdag 12 juli dit begrip in de schijnwerpers. Breng met een bezoek aan de expo lichaam, geest en ziel terug in balans!

Van Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika

Het begrip healing is relatief nieuw in Europa. Vanaf de jaren ’80 is het in opkomst, wat samenhangt met de stijgende populariteit van oosterse geneeswijzen en de opkomst van de new-age beweging. Daarentegen zijn de behandelingen vaak eeuwenoud en komen uit de hele wereld: van de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika en van Canada tot China. En hoewel methodes en hulpmiddelen enorm verschillen, is het doel overal en altijd hetzelfde: lichaam, ziel en geest in balans brengen, daardoor beter worden en meer zelfinzicht verkrijgen. Ook het uitgangspunt is gelijk: het geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, meer dan we vanuit onze ratio en de (westerse) wetenschap kunnen verklaren.

Mee op spirituele reis

Door de bijzondere volkenkundige collecties op dit gebied word je als bezoeker meegenomen op een spirituele reis. Raak geïnspireerd door ontmoetingen met bekende healers. Kom te weten wat de Wolderse heks Coby Rijkers beweegt, hoe Marco Hadzidakis zijn ayahuasca sessies uitvoert en wat priesteres Marian Markelo over winti te vertellen heeft.

De tentoonstelling bezoeken? Surf dan voor meer informatie naar www.volkenkunde.nl.

Afbeelding: Campagnebeeld – HELENDE KRACHT. Foto Hamid Sardar.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.