Heel Nederland schrijft voor Amnesty’s Schrijfmarathon

Schrijfmarathon

Op 10 december – de Dag van de Mensenrechten – schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of worden bedreigd. Het is het grootste schrijfevenement ter wereld.

Dit jaar voert Amnesty actie voor mensen uit Canada, de Verenigde Staten, Peru, Kameroen, Malawi, Egypte, Turkije, Azerbeidzjan, China en Indonesië. Zo kan de Amerikaanse president Obama postzakken vol brieven verwachten waarin hij opgeroepen wordt om klokkenluider Edward Snowden gratie te verlenen. Ook voert Amnesty actie voor de Egyptische fotojournalist Shawkan. Hij kan de doodstraf krijgen, omdat hij foto’s maakte van geweld van veiligheidstroepen tijdens een demonstratie.

Voormalige gewetensgevangenen openen 24-uurs Schrijfmarathon

Op het Amnesty-kantoor in Amsterdam worden een etmaal lang zoveel mogelijk brieven geschreven. Om 10 uur ’s ochtends openen de vrijgelaten mensenrechtenverdedigers Arif en Leyla Yunus uit Azerbeidzjan het schrijfevenement. Amnesty kwam voor hen in actie tijdens de Schrijfmarathon van 2015. In het pand is iedereen 24 uur lang welkom om brieven te schrijven. Om de schrijvers door de nacht te helpen, zijn er dag en nacht optredens van bands, dj’s, spoken word-artiesten en zijn er interviews met mensenrechtenactivisten via Skype.

Schrijven op zo’n 400 plekken in Nederland

Maar niet alleen op het Amnesty-kantoor wordt druk geschreven. Overal in het land organiseren Amnesty-vrijwilligers besloten en openbare schrijfmarathons. Van Bolsward tot Terneuzen en van Den Burg (Texel) tot Sittard: overal wordt er in boekenwinkels, bibliotheken, stadhuizen, musea, kerken en huiskamers in de actievoerende pen gedoken.

Zeven mensen vrij

Vorig jaar werden er wereldwijd meer dan 3,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes geschreven. En dat heeft geholpen: afgelopen jaar kwamen zeven mensen vrij voor wie tijdens de Schrijfmarathon in actie gekomen is.

Praktische informatie

Wat: 24 uur Schrijfmarathon
Waar: Keizersgracht 177, Amsterdam en op zo’n 400 plekken in Nederland
Start: 10 december 10:00 uur
Einde: 11 december 10:00 uur

Voor meer informatie over Amnesty’s Schrijfmarathon, surf naar schrijfmarathon.amnesty.nl. Wil je weten voor wie je kunt schrijven? Check het hier!

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.