‘Handgemaakt’: ambachten in de hoofdrol in het Zuiderzeemuseum

Handgemaakt in Zuiderzeemuseum

Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is weer geopend. Onder de noemer Handgemaakt staan dit jaar de verschillende Zuiderzeeambachten in de spotlights. Sinds 1983 worden in het buitenmuseum de ambachten levend gehouden en dit seizoen wordt hier extra aandacht aan besteed. Een bezoekje aan de werkplaatsen van onder andere de zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker mogen zeker niet ontbreken. Een stukje artisanale kennis van eigen bodem! 

In deze werkplaatsen ontdek je dat dit handwerk vandaag de dag nog steeds waarde heeft en de ambachtslieden vertellen er dan ook alles over. Een Doe-het-zelf paviljoen, diverse ambachtsweekenden, een (foto)tentoonstelling, film en verschillende presentaties omtrent de ambachten staan voor een nieuw seizoen in het museum, waarbij je natuurlijk zelf ook je handen uit de mouwen kan steken.

De verschillende werkplaatsen zijn dagelijks bemand: bekijk in de fotosalon historische portretten van ambachtslieden uit het voormalige Zuiderzeegebied, bezoek het Taan laboratorium van Merel Karhof en zie in het Filmhuis een documentaire van filmmaakster Wendy Wilgenburg over zes ambachtslieden die vandaag de dag nog werken rondom de voormalige Zuiderzee.

Doe-het-zelf paviljoen

In een speciaal voor dit jaar ontworpen Doe-het-zelf paviljoen mogen bezoekers aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Iedereen kan hier zijn of haar creativiteit en ambachtelijke vaardigheden ontdekken of verder ontwikkelen. Zo kan er gewerkt worden met touw, zeildoek, bezemstelen en ‘kloten’, maar ook met een variatie aan grote, creatieve en hedendaagse materialen. Er is een werkplaatsbegeleider in het paviljoen die je op weg helpt met het maken van gebruiksvoorwerpen, zoals een lamp of een krukje.

Handgemaakt in ZuiderzeemuseumAmbachtsweekenden

Gedurende het seizoen zijn er diverse activiteiten, zoals demonstraties en workshops. Iedere maand vindt er een speciaal ambachtsweekend plaats, waarin één specifiek ambacht extra aandacht krijgt. Je ziet dan hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext en ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Bezoek bijvoorbeeld het Mandenvlechtweekend op 22 en 23 april en het Smeedweekend op 20 en 21 mei.

Meer weten? Bezoek dan naar www.zuiderzeemuseum.nl. Voor alle ambachtsweekenden, surf je ook naar de site van het Zuiderzeemuseum.

Afbeeldingen: Campagnebeeld Handgemaakt 2017, Zuiderzeemuseum, foto Maarten Schets.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.