GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD in Museum Volkenkunde

MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD
15_GRRR_Machtige dieren wereldwijd_familietentoonstelling in Museum Volkenkunde, Leiden, 25 juni 2015 tm 3 januari 2016

Tentoonstelling in Museum Volkenkunde, Leiden
Van 25 juni 2015 t/m 3 januari 2016

In GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD brengt Museum Volkenkunde in Leiden dankzij een unieke samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden machtige dieren uit de hele wereld samen. Van Australië tot Groenland, van Zuid-Amerika tot Egypte. Een selectie uit de verzamelingen van Museum Volkenkunde, Tropenmuseum, Afrika Museum en het Rijksmuseum van Oudheden levert een ongekende verscheidenheid aan dieren en dierenverhalen op.

De expositie begint al bij het betreden van de museumtuin: de machtige dondervogel en orka op de metershoge totempaal in de museumtuin verwelkomen de bezoekers. En er is meer: van jakhalzen uit de tijd van de farao’s, vijfklauwige draken van de Chinese keizers tot heilige kattenmummies en Afrikaanse doodskisten in de vorm van machtige dieren. In de meeste culturen spelen dieren belangrijke, vaak bovenmenselijke rollen. Dieren als manifestaties van goden, monsters of halfwezens, aanjagers van het kwaad of juist helpers van de mens. Met vaak rituele of religieuze betekenis, ook nu nog. Niet alleen in de populaire filmcultuur spelen draken een actieve rol, maar ook in het echte leven bestaan heilige dieren, zoals in India. En wat te denken van alle machtige dieren die nog altijd onderdeel zijn van het cultureel erfgoed zoals onze eigen nationale leeuw?

Van jakhalzen uit de tijd van de farao’s, vijfklauwige draken van Chinese keizers tot heilige kattenmummies en Afrikaanse doodskisten in de vorm van machtige dieren; in de meeste culturen spelen dieren belangrijke, vaak bovenmenselijke rollen.

Dieren en hun diepere betekenis

Dieren hebben vaak een diepere betekenis en een rituele of symbolische functie. In de tentoonstelling GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD zien we bijvoorbeeld dierfiguren verwerkt in amuletten. We zien dieren als geluksbrengers. We zien dat de draak met vijf klauwen alleen maar afgebeeld mag worden op kleding van het Chinese hof; de draak als statussymbool.

Op Bali worden overledenen in een grote kist in de vorm van een stier gelegd en daarna gecremeerd. Ook in mythische scheppingsverhalen zijn dieren niet weg te denken: een vertelling van de Dayak in Indonesië gaat over de neushoornvogel die samen met de waterdraak de eerste mensen maakte. De tentoonstelling bevat zo’n 300 voorwerpen; uit de oudheid tot hedendaagse voorwerpen. De animaties van beeldkunstenares Nadine Lamandassa en verhalen van verteller Wijnand Stomp maken deze bijzondere dierenwereld tot een spannend avontuur boordevol ontmoetingen met machtige, mythische en soms magische dieren.

[tabs]
[tab title=”Museum Volkenkunde”]

MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD

Steenstraat 1, Leiden
t 088 0042800,
www.volkenkunde.nl
info[at]volkenkunde[punt]nl

 

 

[/tab]
[/tabs]

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.