Body Art

Elke zondag in juni, juli en augustus worden er gratis rondleidingen aangeboden tijdens de tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum. Body Art gaat over lichaamsversieringen in de volle breedte: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

Gratis rondleidingen Body Art

De komende 3 maanden start er elke zondag om 14.00 uur een Body Art rondleiding in het Tropenmuseum. De rondleidingen zijn toegankelijk vanaf 12 jaar en duren een uur. Entree Tropenmuseum bedraagt € 8,- voor kinderen (4 t/m 18 jaar) en € 12,50 voor volwassenen (18 jaar en ouder). Reserveren is raadzaam via telefoonnummer 088 0042 840. De tentoonstelling Body Art is nog te zien t/m 30 augustus 2015.

Secret Love

Op dit moment is ook Secret Love te zien in het Tropenmuseum, een hedendaagse kunsttentoonstelling over het taboe in China rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Ondanks dit taboe hebben er in China positieve veranderingen plaatsgevonden met betrekking tot seksuele diversiteit. Wat doet dit met de LHBT’s? Secret Love is te zien tot en met 13 september 2015.

Afbeelding: Dayak Kenyah Woman © Harjono Djoyobisono

Deze foto van Purei is door de fotograaf genomen in September 2006. De vrouw was toen 96 jaar oud en woonde in Pampang Village, ongeveer 20 kilometer van Samarinda, hoofdstad van provincie Oost-Kalimantan, Indonesië. De Dayak Kenyah, waartoe de vrouw behoort, wonen al duizenden jaren in de regio en leven van hun landbouw en producten die ze uit het bos verzamelen. Een groot deel van hun traditionele manier van leven is verstoord door het kappen van het woud en de productie van steenkool. 

Pampang is een semi-reservaat op de grens van Samarinda waar de Dayak wat van hun land hebben kunnen behouden en hierdoor hun traditionele landbouw, ambacht en bouwmethodiek kunnen voortzetten.  

De fotograaf heeft in 2014 het dorpje van Purei weer bezocht. Jaun Juk van 69, de neef van Purei, verwelkomde de fotograaf, maar met een trieste mededeling. Purei was overleden in 2010, op honderdjarige leeftijd. Hij gaf opheldering over de lichaamsdecoraties van Purei: de tatoeages worden niet alleen als een schoonheidsideaal door de stam gezien, maar staan ook in verbinding met de traditionele spirituele overtuigingen en praktijken. Toen de Dayak Kenyah waren bekeerd tot het Christendom, is de uitvoering van deze praktijken grotendeels opgehouden te bestaan. Zowel Jaun Juk noch zijn stamgenoten tot tachtig jaar hebben zichtbare tatoeages. 

Ook het zeer gewaardeerde verlengen van de oorlellen door het dragen van zware oorbellen – als teken van verfraaiing en hoog in aanzien door gepaard ongemak en moeite – verdween uit straatbeeld van de Dayak vanaf het moment dat de stam in contact kwam met andere gemeenschappen; niemand anders deed het zo. De gemeenschap hecht niettemin nog steeds waarde aan haar tradities: ceremoniële kledij wordt vandaag de dag nog gedragen, de traditionele dans wordt nog steeds uitgevoerd, maar deze manifestaties zijn niet langer deel van het leven van alledag van de stam. 

[tabs]
[tab title=”Tropenmuseum”]
Linnaeusstraat 2
1092 CK amsterdam
www.tropenmuseum.nl
[/tab]
[/tabs]

Essentials voor backpackers