Geschiedenis Festival 2019

Het Geschiedenis Festival strijkt op 5 oktober voor de vijfde keer neer in Haarlem, en is groter dan ooit. Meer dan 75 sprekers en artiesten, op vijf historische locaties bieden een dag lang een uitgebreid programma voor geschiedenisliefhebbers van jong tot oud.

De bekende cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, zangeres Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Bigband stelden speciaal voor het Geschiedenis Festival een eenmalige, avondvullende voorstelling samen waarin de geschiedenis van Haarlem centraal staat. Stad in oorlog is een voorstelling over vrijheid, vrede, vijanden, vrienden, over vertrouwen en over verzet, gesitueerd in Haarlem. Vincent Bijlo vertolkt het verhaal, Leoni Jansen zingt persoonlijke en herkenbare songs uit verschillende tijdperken, Konrad Koselleck en zijn bigband overspoelen het podium van de Philharmonie met muziek en geluid en geven het verhaal lading en vleugels. 

Het Geschiedenis Festival

Meer dan 50 prominente historici uit binnen- en buitenland betreden de 9 festivalpodia om bezoekers volledig onder te dompelen in de geschiedenis. Reis af naar de klassieke oudheid van de Romeinen tot aan de eigentijdse geschiedenis van de eenentwintigste eeuw. Na de lezingen kun je je vragen stellen en je favoriete sprekers ontmoeten bij de signeersessies in de foyer van de Philharmonie.

Geert Mak en Lilianne Ploumen

Het openingsprogramma van het Geschiedenis Festival zet de toon van de dag. Meesterverteller Geert Mak, PvdA-prominent en oud-minister en historicus Lilianne Ploumen en Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, openen het Geschiedenis Festival feestelij. De muzikale gast op het openingspodium is Muziektheater Hollands Diep, met opzwepende zeventiende-eeuwse muziek.

Masterclasses en gratis kinderprogramma

Naast lezingen, interviews en panelgesprekken over alle denkbare historische thema’s door prominenten als Adrian Goldsworthy, Herman Pleij, Jeroen Dijsselbloem, Els Kloek, Douwe Draaisma en Maarten van Rossem, zijn er ook gratis activiteiten speciaal voor kinderen. Ze leren in samenwerking met Het huis van Hilde alles over archeologie. Vervolgens kunnen de kinderen zelf aan de slag met het maken van historische knutsels. Volwassenen kunnen deelnemen aan speciale masterclasses over historische kostuums, oude handschriften of hun eigen stamboom.

Historische locaties in Haarlem

Kloppend hart van het festival is theatercomplex de Philharmonie. Maar er is nog meer te beleven dankzij de toevoeging van vier externe locaties: Teylers Museum, de schitterende Gravenzaal in het Haarlemse stadhuis, de Waalse Kerk en Zang en Vriendschap. Alle locaties zijn op enkele minuten loopafstand van het Philharmonie en vrijwel geheel rolstoeltoegankelijk.

Tickets en informatie

Voor het laatste nieuws en kaartverkoop, zie geschiedenisfestival.nl. Volg het Geschiedenis Festival via Facebook of Twitter en praat mee over #GF2019

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.