Uitreiking Gender Just Climate Solutions Award op Klimaattop in Marokko

Award

Belang van gendergelijkheid, de rechten van vrouwen in hun bijdrage aan oplossingen tegen klimaatverandering. Dát is het belangrijkste doel van de Gender Just Climate Solutions Award. Een prijs die wordt uitgereikt tijdens de komende VN-klimaatonderhandelingen (COP22) in Marrakech, op maandag 14 november. 

De Women & Gender Constituency binnen de UNFCCC (de VN klimaatonderhandelingen) werd opgericht in 2009. Samen met andere vrouwen-, gender- en mensenrechtenadvocaten probeert zij beleidsmakers en wereldleiders te overtuigen van de noodzaak voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Met aandacht voor onrechtvaardigheid tussen landen én mensen, als gevolg van klimaatverandering.

Oplossingen voor duurzame toekomst

‘Er is vraag naar verandering. We weten dat de oplossingen voor een duurzame toekomst al bestaan. Het is tijd om ze wijd en zijd te presenteren,’ stelt Anne Barre van Women Engage for a Common Future (WECF). Na de in Parijs bereikte overeenkomst én met een nieuwe klimaattop in zicht, is het tijd om het belang van gendergelijkheid, de rechten van vrouwen en hun bijdrage aan klimaatoplossingen zichtbaar te maken. Daarom deed Women & Gender Constituency eerder dit jaar een oproep aan organisaties wereldwijd om mensen aan te dragen voor de Gender Just Climate Solutions Award.

Gender Just Climate Solutions Award

In drie categorieën wordt deze duurzame award toegekend:

  • Technische klimaatoplossingen met een vrouwen- of genderperspectief (bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie en waterbesparende technologieën.)
  • Niet-technische klimaat oplossingen met vrouwen- of genderperspectief (bijvoorbeeld op het gebied van energy efficiency en veranderde consumptiepatronen.)
  • hervormende klimaatinitiatieven met vrouwen- of genderperspectief (bijvoorbeeld aanpak van goed bestuur en beleidsmatige veranderingen.)

De winnaars krijgen 1000 euro en zijn te zien in de speciale tentoonstellingsruimte van de COP 22. Daarnaast worden de winnaars een jaar lang bijgestaan door een speciaal mentorprogramma van Women & Gender Constituency.

De prijsuitreiking wordt georganiseerd door de Women & Gender Constituency, waar onder meer WECF mede-oprichter van is.

Meer weten over Women & Gender Constituency? Bezoek dan hun website.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.