Geïsoleerd levende Awá-indianen uit de Amazone hebben hun leefgebied noodgedwonge

Awá-indianen

Drie geïsoleerde Awá-indianen hebben contact gelegd met een gevestigde Awá gemeenschap in Brazilië noordoostelijke Amazone regenwoud.

De leider van de groep, Amakaria, werd naar verluidt, met een aantal familieleden, benaderd door een team van de Braziliaanse overheid enkele decennia geleden, maar men besloot terug te keren naar een geïsoleerd leven in het bos.

Onduidelijkheid

Het is onduidelijk waarom de groep in dit geval contact heeft gelegd. Echter, een gevestigde Awá vertelde een Braziliaanse NGO, CIMI: ‘Ze werden omringd door houthakkers. We hoorden veel lawaai van kettingzagen in de buurt en we zagen tractors wegen gereed maken om hout te vervoeren. Er waren veel bomen gemarkeerd om om te hakken. Dus zeiden we: Kom bij ons, anders zullen de houthakkers je doden. En de ongecontacteerde groep besloot met ons mee te komen.’

Met uitsterven bedreigd

De ongecontacteerde Awá, ongeveer 100 man in totaal, zijn met uitsterven bedreigd. Ze kunnen worden weggevaagd door het geweld van buitenstaanders die hun land en hulpbronnen stelen en door ziekten, zoals griep en mazelen waarvoor ze geen weerstand hebben.

Carajás Project

Sinds de ontdekking van ijzererts in de regio in de jaren 70 en een daaruit voortgevloeid project, het Grote Carajás Project, zijn de Awá met een massale invasie van hun bos geconfronteerd. Illegale houthakkers, kolonisten en ranchers zijn verhuisd naar hun regio en vele Awá zijn doodgeschoten door houthakkers terwijl ze aan het jagen waren.

Vale, het bedrijf dat de Carajás ijzerertsmijn nabij het leefgebied van de Awá’s runt, werkt aan de uitbreiding van een spoorlijn die langs hun land loopt. De Awá zijn tegen het project en zeggen dat de hoeveelheid ruis van de spoorlijn hun overleving in de weg zal staan en dat de spoorlijn nog meer kolonisten naar hun bos zal doen trekken.

Braziliaanse overheid

In januari 2014 heeft de Braziliaanse overheid een enorme operatie om illegale houthakkers en boeren te verdrijven van het grondgebied van de Awá’s gelanceerd, na een twee jaar durende campagne van Survival International, de wereldwijde beweging voor de rechten van inheemse volken.

Terwijl de operatie een groot succes betekende, heeft de Braziliaanse regering sindsdien echter geen volledig plan voor een langdurige bescherming van het gebied kunnen implementeren waardoor houthakkers hebben kunnen terugkeren. Survival lobbyt bij het Ministerie van Justitie om de bescherming van het land met urgentie te behandelen en kolonisten uit de andere gebieden waar de Awá-indianen wonen, met inbegrip van het gebied waar Amakaria en haar familie wonen, sommeren te vertrekken.

Blijven beschermen van het leefgebied van de Awá-indianen

De directeur van Survival, Stephen Corry: ‘Alle geïsoleerd levende volksstammen worden geconfronteerd met zo’n catastrofe, tenzij hun land wordt beschermd, en Amakaria’s verhaal is een bewijs dat de ongecontacteerde Awá leven op het scherpst van de snede. In 2014 leidde de campagne van Survival in Brazilië tot het vertrekken van houthakkers uit het leefgebied van de Awá,  maar het is van vitaal belang dat dit werk niet stopt. Als de ongecontacteerde Awá enige kans van overleven hebben, moet hun land goed worden beschermd.

Afbeelding: © Madalena Borges / CIMI-MA

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.