Tentoonstelling Geisha in Museum Volkenkunde

Geisha in Museum Volkenkunde

De mysteriën rondom geisha’s onthult

We weten het één en ander van de film ‘Memoirs of a Geisha’, maar toch blijken er veel misverstanden omtrent geisha’s te bestaan. Museum Volkenkunde in Leiden schijnt haar licht over het fenomeen geisha en heeft een interactieve en informatieve tentoonstelling over dit esthetische stijlicoon gecreëerd. Met hulp van het theehuis Yoshifumi uit Kyoto is een historisch en hedendaags beeld van geiko’s (volleerde geisha’s) en maiko’s (geiko’s in opleiding) geconstrueerd.

In zaal 1 wordt meteen het misverstand over geisha’s en courtisanes (Japanse prostituees) opgeheven. In het verleden hebben zij in dezelfde wijken voor vertier gezorgd en niet elke geisha hield het bij een dans. Sinds het verbod op prostitutie in 1950 zijn courtisanes van het toneel verdwenen. Geisha’s echter blijven hun dansen praktiseren. De wereld van de geisha is vrij onbereikbaar en gesloten voor vele Japanners en al helemaal voor toeristen. Met haar witte gezicht en bloedrode lippen is ze hierdoor gehuld in mystiek dat bijdraagt aan verschillende misvattingen.

Naast fragmenten uit films die over geisha’s verhalen, zijn er diverse foto’s van geisha’s in het museum te bewonderen. Vele geisha’s waren vaak model. Een aantal beroemde geisha’s passeert de revue, waaronder de lachende geisha – bijzonder omdat vele geisha’s zich niet lachend laten afbeelden.
Geisha in Museum VolkenkundeAfbeelding linksboven (make up tafel), midden (lachende geisha) en rechtsonder (lakwerk uit 1820) © Rijksmuseum Volkenkunde

Kyoto

In Osaka en vele andere steden zijn geisha’s te bewonderen, maar Kyoto blijft per uitstek de geisha-stad van Japan. In zaal 2 zie je dan ook authentiek (beeld)materiaal uit deze Geisha hoofdstad. Lakwerk als dienbladen, rijstkommen en sake kommen uit 1820 zijn tentoongesteld in een geabstraheerd theehuis; lakwerk dat heden ten dage nog steeds wordt gebruikt. Hier is het dat ik leer dat 30 procent van de bezoekers van een theehuis vrouw is.

De wereld van de geisha is vrij onbereikbaar en gesloten voor vele Japanners en al helemaal voor toeristen. Met haar witte gezicht en bloedrode lippen is ze hierdoor gehuld in mystiek dat bijdraagt aan diverse misvattingen.

Kimono’s en training

Perfectie en schoonheid worden in verschillende ruimtes belicht. Haarstukken, make up, spiegels, authentieke parasols; alles uit het leven van een geisha valt te aanschouwen in Museum Volkenkunde. Theehuis Yoshifumi heeft veel toestemming gegeven om te filmen en haar hulp aangeboden, waardoor het leven van een geisha tot in te puntjes te ontdekken valt.

De opleiding van maiko tot geiko wordt uitgelicht, evenals het managen van een geisha huis. Mannen komen er bijna niet bij kijken, behalve om de geisha’s aan te kleden; hun kledij is immers erg zwaar. Een obi – de doek die op de rug van de kimono van de geisha wordt bevestigd – kan tot 6 kilo wegen! Deze uiterst kostbare kimono’s worden in een aparte zaal getoond en zijn prachtig op een ronddraaiend plateau gade te slaan. Hoe jonger de maiko, hoe decoratiever haar kimono en obi. Ik leer dat hoe minder geoefend een maiko is, haar outfit en make up dit dient te compenseren.

Misverstanden opgeheven

De vele kimono’s, haarspelden, kommen en schalen, schilderijen, foto’s, verhalen en films leren mij over het leven van een geisha en lichten tipjes van de sluiers omtrent het mysterie van dit prachtige stijlicoon voor me op.

Wil je meer weten over het leven van een geisha? Bezoek dan tot 6 april 2015 de tentoonstelling Geisha in Museum Volkenkunde. Ik denk dat ook jij veel te weten zult komen over prachtige geisha’s.

Meer informatie
Voor meer informatie over de tentoonstelling, bezoek dan geisha.volkenkunde.nl

Uitgelichte afbeelding: Campagnebeeld GEISHA Rijksmuseum Volkenkunde Leiden – Foto: John Paul Foster

[tabs]

[tab title=”Praktische informatie tentoonstelling”]

Waar: Steenstraat 1 Leiden

Wanneer: van 10 oktober tot en met 6 april 2015

Openingstijden: van 10.00 – 17.00 uur op dinsdag tot en met zondag. In schoolvakanties ook op maandag open

Entree: Volwassene (vanaf 19 jaar) € 12,-
Jeugd (4 t.m. 18 jaar) € 6,-
Kind (< 4 jaar) Gratis

Toegankelijk voor minder validen[/tab]

[/tabs]

 

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.