Geen noodhulp zonder psychosociale hulp bij humanitaire rampen

Noodhulp

Noodhulp wordt efficiënter en bereikt meer langetermijndoelen als het hand in hand gaat met psychosociale hulp. Een samenwerkingsverband van Nederlandse en internationale hulporganisaties zet zich in om de miljoenen vluchtelingen en ontheemden in Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek, Oekraïne, de slachtoffers van de Ebolacrisis en andere humanitaire rampen de psychosociale hulp te bieden die ze nodig hebben.

De noodzaak van psychosociale hulp tijdens en na oorlogen en rampen moet hoger op de agenda van Nederlandse beleidsmakers en politici. Om die reden zijn Antares Foundation, Healthnet TPO, War Child, War Trauma Foundation en Nederlandse geestelijke gezondheidsexperts werkzaam bij UNHCR, UNICEF en WHO op 27 november jongstleden tijdens een ronde tafel bijeenkomst in gesprek met Nederlandse beleidsmakers en leden van de Tweede Kamer gegaan.

World Humanitarian Summit

Deze bijeenkomst vond plaats in aanloop naar de Nederlandse Humanitaire Top op 12 februari 2015 waar Nederlandse hulporganisaties met elkaar bespreken hoe ze kunnen bijdragen aan betere noodhulp in crisissituaties. De Top loopt vooruit op het World Humanitarian Summit dat op initiatief van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon begin 2016 in Istanbul wordt georganiseerd.

In de ochtend van 27 november hebben de directeuren van bovengenoemde organisaties en de Nederlandse geestelijke gezondheidsexperts de beurs Euronext Amsterdam geopend om aandacht te vragen voor het belang van psychosociale zorg tijdens noodhulp.

Meer informatie op wartrauma.nl.

Afbeelding: Boys © Julien Harneis, flickr.com onder Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.