Freelance journaliste Fréderike Geerdink voor Turkse rechter

Fréderike Geerdink

Aanklacht tegen Nederlandse journalist in strijd met Europees recht

Fréderike Geerdink, freelance journalist en correspondent in Turkije, moest vandaag, 8 april, verschijnen voor de Turkse rechtbank in Diyarbakir. Geerdink werd begin januari korte tijd vastgehouden en wordt vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vinden de aanhouding en vervolging van de Nederlandse journalist zeer alarmerend. De aanklacht is in strijd met het internationaal recht en de internationale verdragen, geratificeerd door de Turkse staat.

Fréderike Geerdink is een professionele en onafhankelijke journalist die werkt voor Nederlandse – en Engelstalige media. In een democratische samenleving vervult de pers de functie van een publieke waakhond. Journalisten hebben daarom het recht op vrijheid van meningsuiting en elke beperking van dit recht houdt in dat de pers wordt belemmerd in zijn rol als waakhond.

De huiszoeking en arrestatie van Frederike Geerdink op 6 januari van dit jaar en haar vervolging zijn ernstige schendingen van fundamentele rechten. ‘Wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen die deze maatregelen hebben op het functioneren van de pers in Turkije, vooral op de wijze waarop journalisten hun werk kunnen doen’, aldus NVJ, EFJ en IFJ. ‘De aanklacht tegen Geerdink is een schending van de vrijheid van de pers, als bedoeld in artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.’

Namens de NVJ, EFJ en IFJ heeft Froukje Santing als waarnemer de rechtszaak tegen Geerdink bijgewoond. Santing was gedurende 17 jaar correspondent in Turkije voor onder meer NRC Handelsblad. Er is vrijspraak geëist, die waarschijnlijk volgende week maandag officieel ingewilligd wordt.

Tot die tijd wenst Wereld van Culturen.nl Fréderike veel sterkte en betuigt haar steun aan Fréderike.

Afbeelding: een muurschildering waarop mensenrechten in Turkije zijn afgebeeld: recht op consumptie, recht op een schone omgeving, recht om informatie te vergaren, recht om te leven, stemrecht, recht op educatie, vrijheid van gedachten, recht op gezondheid, gelijkheid en habeas corpus.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.