Freedom of Thought rapport 2017: Ongelovigen wereldwijd steeds feller onderdrukt

freedom of thought report

De mensenrechten van gelovigen kunnen geschonden worden, dat weten we. Maar van ongelovigen worden deze rechten wereldwijd steeds meer geschonden. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2017 dat vandaag verscheen. Op 7 december presenteert het Humanistisch Verbond het rapport aan de Tweede Kamer en de Mensenrechtenambassadeur.

 In 2017 werden ongelovigen actief vervolgd in India, Maleisië, de Malediven, Mauretanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan. In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar geschonden, zo blijkt uit het rapport. Het rapport behandelt vier thema’s: overheid en wetgeving, onderwijs en kinderrechten, familie en gemeenschap en vrijheid van expressie.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: ‘Godslastering is strafbaar in 59 landen, waarvan tenminste 36 landen actief straffen.’ Zo kreeg de Taimoor Raza dit jaar de doodstraf in Pakistan vanwege godslastering in een Facebook-bericht. In 22 landen is ‘afvalligheid’ verboden. In dertien landen riskeren ongelovigen zelfs de doodstraf op basis van een wettelijk verbod op afvalligheid of godslastering. Zogenaamde ‘afvalligen’ lijden ook onder sociale uitsluiting, onderdrukking en geweld.

In de politiek

Vandaag presenteerde de internationale humanistische koepel IHEU het Freedom of Thought Report 2017 aan het Europese Parlement en aan EEAS, de diplomatieke dienst van de EU in Brussel. Op 7 december presenteren Boris van der Ham en IHEU-bestuurslid Rein Zunderdorp het Freedom of Thought Report aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar. Daarna aan de Tweede Kamer Commissie voor Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Van der Ham: ‘De Nederlandse regering moet zich, als vertegenwoordiger van het meest seculiere land ter wereld, scherp inzetten voor de vrijheid van levensovertuiging van gelovigen èn niet-gelovigen.’

Heftige verhalen van ongelovigen

Tijdens de presentaties doen gevluchte ongelovigen hun verhaal: een Iraans echtpaar moest vluchten toen de staat ontdekte dat de man deelnam aan geheime atheïstische bijeenkomsten. Een Afghaanse jongen vluchtte voor een zekere dood nadat zijn geradicaliseerde vriendin zijn atheïsme had verraden. Een kritische blogger uit Bangladesh kwam op diverse dodenlijsten van radicale groeperingen en de overheid terecht.

Contactgroepen

Al deze mensen nemen deel aan de zeswekelijkse bijeenkomsten van de Freethinkers groep voor gevluchte ongelovigen die het Humanistisch Verbond sinds drie jaar organiseert. Nederland scoort goed op de formele rechten en positie van ongelovigen. Toch durven bijvoorbeeld veel ex-moslims niet ‘uit de kast’ te komen als ongelovige, door het grote taboe op afvalligheid. Het Humanistisch Verbond heeft daarom ook een contactgroep voor in Nederland getogen vrijdenkers met een moslimachtergrond.

Op 4 december startte het Humanistisch Verbond een campagne ‘What’s My Crime’ voor het fonds ‘Vrijdenkers in gevaar’. Meer weten? Meer informatie vind je op freethoughtreport.com of op www.humanistischverbond.nl.

Afbeelding: voorblad van Freedom of Thought Report 2017 © freethoughtreport.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.