Fotograaf voltooit reis langs alle landen ter wereld en stelt werk tentoon

Straat in Baghdad, Irak © Jeroen Swolfs

De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs heeft zijn doel bijna bereikt: in ieder land ter wereld, het leven anno nu, vastleggen met één foto. Streets of the World is het resultaat van deze ambitieuze reis die Swolfs in 2009 begon. Op 20 mei lanceert hij zijn gelijknamige tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, bij de World Press Photo-tentoonstelling.

Het is voor het eerst dat Jeroen Swolfs de bijna tweehonderd straatfoto’s die hij de afgelopen zeven jaar over de hele wereld maakte, tentoonstelt. Jeroen: ‘Ik wilde weten hoe de wereld er vandaag de dag uitziet. De mensen van mijn tijd ontmoeten en fotograferen. En dat heb ik gedaan. Fantastisch om de foto’s en de boodschap die ze met zich meedragen eindelijk te kunnen tonen aan iedereen.’

National Geographic Channel

Op zondag 22 mei zendt National Geographic Channel een documentaire uit over Jeroen Swolfs. Een film waarin hij op een deel van zijn reis is gevolgd. De film laat zien hoe hij te werk gaat in onder meer Irak, Myanmar, Turkmenistan en Bangkok. Maar ook zien we beelden die hij zelf maakte van bijzondere gebeurtenissen. Van zijn ziekenhuisopname in Egypte tot zijn zwaar bewapende bezoek aan Somalië en een bizarre gebeurtenis tijdens het maken van de foto in Nederland. Explorer: Streets of the World is zondag 22 mei om 17.00 uur te zien bij National Geographic Channel.

Reizende tentoonstelling in verschiet

Op dit moment rest Swolfs nog een uitdagende lijst van zes landen met onder meer Libië, Eritrea en Yemen erop. Swolfs rond zijn reis dit najaar helemaal af wanneer ook zijn boek over zijn unieke avontuur verschijnt. Met het einde van zijn reis in zicht, stelt de fotograaf zich wel een nieuw doel: Swolfs wil dat zijn tentoonstelling, net als hij, de wereld over kan reizen om zo het positieve beeld van de wereld dat Streets of the World toont, wereldwijd te delen.

Ander wereldbeeld

Jeroen Swolfs toont door alle landen naast elkaar te laten zien met de tentoonstelling Streets of the World een positiever beeld van de wereld, dan het beeld dat men kent uit de media. Jeroen: ‘Alle plekken die ik bezocht, hadden iets speciaals; sommige omdat ik er blij van werd, en andere omdat ze mij schokten.’ Welk land de fotograaf ook bezocht, hij was iedere keer weer verbaasd over de vele, vergelijkbare manieren waarop het leven vorm krijgt, waar ter wereld dan ook. Ondanks verschillen in gewoontes, kleuren, religies en diversiteit aan omgeving, zag hij overal dezelfde mooie dingen en waarden die mensen met elkaar verbinden: veerkracht en saamhorigheid, vriendschap en liefde, verlangens en behoeften. Jeroen: ‘Naarmate mijn reis vorderde, bleek dat de centrale boodschap van Streets of the World. Laten zien hoeveel we op elkaar lijken, niet hoe verschillend we zijn.

Voor meer informatie, surf je naar streetsoftheworld.com.

Afbeelding: Straat in Baghdad, Irak © Jeroen Swolfs.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.