Fotoblog dertig jaar na dato over industriële ramp in Bhopal, India

Bhopal

Afbeelding: India, Madhya Pradesh, Bhopal, Image courtesy Amnesty International © Raghu Rai / Magnum Photos

Op 3 december is het 30 jaar geleden dat in Bhopal (India) een van de grootste industriële rampen in geschiedenis plaatsvond. Beelden en verhalen van de duizenden slachtoffers van het gaslek gingen in 1984 de wereld rond.

Minder bekend is dat de ramp nog steeds voortduurt: dertig jaar na dato lijden nog talloze mensen aan gezondheidsproblemen. Zij werden nooit afdoende gecompenseerd en krijgen nauwelijks hulp of bijstand van de betrokken bedrijven. Bovendien kreeg een nieuwe generatie bewoners met de gevolgen van de vervuiling te maken: het verlaten fabrieksterrein is nooit goed schoongemaakt en leidt nog steeds tot gezondheidsproblemen.

Amnesty biedt bij deze gelegenheid foto’s aan van de prijswinnende Magnum-fotograaf Raghu Rai, waarvan wij er hieronder één uitlichten. Rai was een van de eersten die ter plekke was nadat in Bhopal een gaswolk uit de pesticidefabriek van Union Carbide ontsnapte, en die in drie dagen tijd meer dan 10.000 mensen het leven kostte. In de afgelopen 30 jaar overleden nog eens meer dan 20.000 mensen en werden tienduizenden omwonenden ernstig ziek. Op dit moment leiden rond de 150.000 mensen aan chronische ziekten.

Verantwoordelijkheid

Er is al drie decennia lang een juridisch gevecht gaande over de verantwoordelijkheid voor deze ramp. Union Carbide Corporation legt oproepen van de rechtbank terzijde om zich te verantwoorden voor doodslag. Ook opvolger Dow Chemical Company (sinds 2001) legt alle verantwoordelijkheid naast zich neer.

Foto

Shahzadi Bi en haar man staan 100 meter van hun huis, aan de voet van een vijver waarin Union Carbride hun afval dumpte. Op de foto is te zien dat er vandaag de dag nog plastic in deze vijver ligt dat door Union Carbride gedumpt is.  

Shahzadi Bi woonde met haar familie nabij de fabriek van Union Carbride ten tijde van het dodelijke gaslek. ‘Ik moest overgeven, had ernstige pijn op de borst en geïrriteerde ogen,’ laat Shahzadi weten. Haar man verging het niet veel beter: de dokters lieten hem weten dat zijn hart onherstelbaar beschadigd is vanwege het gaslek. De kinderen van Shahzadi en haar man lijden deze dag nog aan chronische pijn op de borst. Hun twee andere kinderen, geboren na de ramp, voelen zich ook ellendig. ‘Mijn dochter kan nadat ze vier jaar geleden getrouwd is nog steeds geen kinderen krijgen,’ aldus Shahzadi. ‘De dokters vertelden haar dat ze omdat vergiftigd water heeft gedronken niet in staat is kinderen te krijgen.’

Meer informatie op www.amnesty.nl/nieuwsportaal en www.amnesty.nl/over-amnesty/resultaten

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.