Foto-expositie ‘Can you see me – beyond refugee’ in Felix Meritis

Can you see me – beyond refugee

De foto expositie ‘Can you see me – beyond refugee’ is van 19 november tot 23 januari gratis te bezichtigen in de ontvangsthal van Felix Meritis in Amsterdam.

De expositie neemt de bezoeker mee in de belevingswereld van twintig jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar. Jonge mensen die in het afgelopen jaar in een asielzoekerscentrum woonden. Op unieke wijze legden zij vast wat voor hen belangrijk is en wat hen bezighoudt. De foto’s zijn gemaakt met zelfgebouwde pinhole camera’s van frisdrankblikjes met daarin lichtgevoelig fotopapier. De deelnemers leerden zelf hun eigen foto’s ontwikkelen in ‘De Pinhole Bus’ op locatie. Dit is een bus die is omgebouwd tot mobiele donkere kamer en overal inzetbaar is. In de expositie worden de individuele fotoseries aangevuld met korte teksten en portretfoto’s van de pinhole fotografen.

Visuele storytelling

‘Can you see me’ is een initiatief van visueel antropoloog Josje Priester. In haar werk zoekt zij naar interactieve vormen van visuele storytelling. Zij gebruikt pinhole fotografie als middel. ‘Can you see me’ bouwt voort op de zienswijze, verhalen en creativiteit van de deelnemers. Met de editie ‘Beyond refugee’ tracht zij voorbij te gaan aan het vaak allesbepalende toegeschreven label van ‘asielzoeker’ of ‘vluchteling’ en creëert ze ruimte voor visuele expressie uitgaande van het individu, als mens zoals jij en ik. Het project is uitgevoerd op de azc’s in Almere, Alkmaar en Luttelgeest.

Meer informatie?

Van 17 november tot 28 januari 2016 toont Felix Meritis een selectie van de tentoonstelling in de voorkamer. Verdere informatie vind je op www.can-youseeme.com.

Afbeelding: Mo A Family van Mohammed.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.