Fontys Hogeschool Pedagogiek stopt met weeshuisstages

Weeshuis India

Op 25 oktober heeft Fontys Hogeschool Pedagogiek de University Pledge ondertekend waarin is vastgelegd dat studenten geen stage meer zullen lopen bij weeshuizen wereldwijd.

Deze Pledge is tot stand gekomen in samenwerking met Better Care Network Nederland, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties.

Nadelige effecten van stagelopen in weeshuizen

Stagelopen in weeshuizen heeft meerdere nadelige effecten. Om te beginnen is er de aanzuigende werking van kinderen uit arme gezinnen die in een weeshuis worden ondergebracht omdat er geld wordt verdiend aan buitenlandse bezoekers. Onderzoeken laten zien dat 80% van de kinderen in een weeshuis nog minimaal één levende ouder heeft. 

‘Onderzoek wijst uit dat kinderen in weeshuizen een groot risico lopen op hechtingsproblemen, mede door de wisselende opvoeders. Door het komen en gaan van stagiaires kunnen deze hechtingsproblemen versterkt worden’, aldus Marlinde Melissen, docent en coördinator Internationalisering bij Fontys Hogeschool Pedagogiek. ‘Voor een pedagoog staat juist het belang van het kind voorop. Om deze reden willen wij als hogeschool geen stages naar weeshuizen meer faciliteren.’

Start campagne ‘Stop weeshuisstages’

De ondertekening van de University Pledge met Fontys Hogeschool Pedagogiek vormt voor Better Care Network de start van de nieuwe campagne. Z zoveel mogelijk studenten worden geïnformeerd over de nadelige gevolgen voor kinderen bij een stage in een weeshuis. De nieuwe website, die op 25 oktober live is gegaan, geeft meer informatie en inzichten over de hechtingsproblemen van kinderen in weeshuizen en geeft tips voor verantwoorde stageplekken. In december volgt een campagne op social media om jongeren bewust te maken van de negatieve effecten van weeshuisstages.

Better Care Network

Better Care Network Netherlands bestaat uit de volgende organisaties: Defence for Children, ICCO/KerkinActie, ICS, Stichting Kinderperspectief, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland, Wereldkinderen en Wilde Ganzen. Meer informatie is te vinden op www.stopweeshuistoerisme.nl/stage/.

Omslagfoto: Weeshuis in Tirurangadi, India door Prof tpms – eigen werk, op Wikimedia , met licentie CC BY-SA 4.0

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.